Gezond en lekker: IJskoffie maken

Bodum Bistro Nouveau Cafetière - 8-kops - 1,0 l - Zwart
IJskoffie vind ik erg lekker om te drinken zomers wanneer het warm is. Ik drink alleen thee, koffie en water, maar vind warme dranken toch wat minder fijn midden op de dag.

Je kunt natuurlijk koffie zetten en dit af laten koelen. Je kunt het ook kant en klaar kopen, ijskoffie, maar dan is het én heel duur wanneer je dit dagelijks doet én zit er ook een flinke lading suiker in de kant en klare producten over het algemeen.

Hieronder een video hoe je zelf een koffieconcentraat kunt maken, gemaakt van alleen koffiebonen en water, wat je aan kunt lengen naar eigen smaak. Ideaal! Dit ga ik zeker proberen.

Benodigdheden:
  • cafetière (french press) Deze van Bodum bijvoorbeeld, van 1 liter! Daar kun je wel even mee vooruit, qua koffieconcentraat.
  • 1 1/3 cup gemalen koffie
  • 1 liter water, kamertemperatuur
Doe de gemalen koffie in de cafetière, schenk de liter water erbij.
Roer het goed door, doe de deksel erop en zet het weg voor minstens 12 uur.
Pers de koffie naar de bodem en schenk het in een (afsluitbare) kan of fles.

Voor een zwarte koffie doe je half koffieconcentraat, half water.
Voor een latte doe je half koffieconcentraat, half (amandel/soya/hazelnoot/haver) melk.
Eventueel nog wat ijsblokjes toevoegen en klaar is je zelfgemaakte, suikervrije ijskoffie!




* Ook lekker met een scheutje koffiesiroop, bij de Albert Heijn en Jumbo verkopen ze flesjes siroop van DE, in de smaken hazelnoot, karamel, kaneel en amandel.
* Of met een bolletje roomijs of een toef slagroom, om het wat romiger te maken.
* Of een scheutje (vegan) Bailey's, 43 of Amaretto, maak er een cocktail van!

Reacties