Lekkere en simpele (niet suikervrije) traktaties

Lekker en simpel.


Simpel te maken, kost weinig (tijd) en met een groots resultaat! Het is niet suikervrij, maar af en toe genieten moet kunnen, ook al zit er suiker in. Heerlijk om dit met mijn jongste zoon te maken om het daarna samen op te peuzelen. Hij helpt mij graag mee in de keuken :)

Makkelijke en snelle traktatie: Bananentaart

‘Bananentaart: een lifesaver bij lastminute traktaties’


De ingrediënten heb je bijna altijd wel in huis, het is super simpel, snel en lekker! Deze bananentaart is echt één om te onthouden in geval van onverwacht bezoek, last minute traktaties of spontane zin-om-te-bakken momenten. Leuk om samen met de kinderen te maken.

Ingrediënten, voor 8 taartpunten:

- 2 flinke bananen
- 3 eieren
- 150 gram + 2 el lichte basterdsuiker
- 100 gram boter
- 230 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 ml volle melk

Verder nodig: een mixer, springvorm en bakpapier.


Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Mix de suiker met de eieren, voeg deze één voor één toe, tot een luchtige massa. Laat ondertussen de boter op een heel laag vuur zachtjes smelten.
3. Als de boter helemaal is gesmolten giet je het voorzichtig bij het eimengsel. Blijf ondertussen goed mixen!
4. Voeg vervolgens het zelfrijzend bakmeel toe. Voeg de melk toe en mix nog even goed door tot een luchtig beslag.
5. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat gesmolten boter dat is achtergebleven in het pannetje.
6. Giet het beslag in de vorm. Pel de bananen, snijd door de helft en dan in de lengte in plakken. Leg de plakken banaan in de rondte, voorzichtig, in het beslag en bestrooi met 2 eetlepels basterdsuiker.
7. Zet de taart 35-40 minuten in de oven, tot de banaan mooi gekarameliseerd is en de taart gaar is.

Tips: Ook erg lekker is het om wat grofgehakte pecannoten aan het beslag toe te voegen. Voeg een theelepel gemalen kardemom toe aan het beslag, mocht je dat in huis hebben.

==========================================================================================

Lekker en simpel: Scones maken

Leuk om voor je (schoon)moeder te maken voor zondag a.s., lekkere scones voor bij de thee. Ik weet zeker dat mijn moeder dit erg zou waarderen. Of maak er een complete high tea van, leuk als verrassing voor Moederdag!



De Scones
Ingrediënten:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 2,5 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 50 gram boter of margarine
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eetlepels suiker
- 3/4 deciliter melk
- 1 ei

Oven voorverwarmen op 225°C.
Bakblik met bakpapier bekleden of met flink wat bloem bestrooien.
Bakmeel, bakpoeder en zout boven kom zeven en de vanillesuiker en suiker toevoegen. Meng het geheel goed door. Smelt de boter (bijvoorbeeld in een kommetje in de magnetron) en klop ondertussen het ei met de melk los. Bewaar een halve eetlepel en schenk de rest van het mengsel en de gesmolten boter bij het bakmengsel. Kneed het geheel tot een samenhangende bal. Het is een plakkerig geheel, maar door het te blijven kneden wordt het steeds beter handelbaar. Eventueel wat bloem toevoegen.
De deeg tot een lap van ongeveer 2,5 centimeter dik uitrollen en er in totaal zo’n 8 rondjes uit steken (bijvoorbeeld met behulp van een koffiekopje). De rondjes op het bakblik leggen en met de rest van het melkmengsel bestrijken. Bak de scones in het midden van de oven in circa 10 minuten lichtbruin. Let op! De scones moeten licht terugveren als je je vinger erin duwt. Iets langer bakken mag, maar ze moeten niet hard worden!
Scones uit de oven op een rooster af laten koelen.

Lemon Curd
Ingrediënten:
- 2 citroenen
- 150 gram boter
- 2 eieren
- 125 gram witte basterdsuiker

Pers de citroenen uit en verwarm het sap met de boter in een steelpan op laag vuur. Mix ondertussen met een garde de eieren met de suiker in een kom tot een romig geheel. Voeg, als de boter gesmolten is, het citroensap-botermengsel bij het ei-mengsel. Roer goed door en giet het geheel weer terug in het pannetje. Breng al roerend aan de kook. Draai dan het vuur laag en warm nog 2 minuten door. Blijf roeren.
Schenk dan de lemon curd in een weckpot van circa 400 ml, of in een schaal (afkoelen, afdekken en in de koelkast zetten). In een afgedekte schaal is de lemon curd zo’n twee weken houdbaar.
Ook kun je het kant en klaar kopen in de supermarkt, mocht je niet zoveel tijd (of zin) hebben.

Jam
Kant en klaar uit een potje naar keuze. Zwarte kersen vind ik zelf erg lekker erbij.

Clotted Cream
Ingrediënten:
- 250 gram Mascarpone
- 125 crème fraîche

Klop de crème fraîche en de mascarpone samen lobbig met een garde. En voila! Je clotted cream is klaar. Het is ook kant en klaar te koop bij de Jumbo, mocht je niet zoveel tijd hebben.

Zo eet je een scone:
- pak een scone;
- snijd hem door de helft;
- bestrijk beide helften met mìnstens 1 centimeter clotted cream;
- bovenop de ene helft een bescheiden laagje lemon curd;
- en op de andere helft een laagje jam.

============================================================================================

Lekker en leuk: Versierde chocolade brokken

Bij Pasen hoort chocolade vind ik, toch ben ik er dit jaar in geslaagd om geen paaseieren te kopen. Wat een wilskracht hè?

Wel had ik zin om wat leuks te maken om mee te nemen naar mijn moeder en stiefvader, waar we 's avonds gegeten hebben.

Waarom dan niet zelf iets leuks met chocolade gaan maken? Het zijn chocoladebrokken geworden, versierd met nootjes, fudge, m&m's, kokos, rozijntjes en confetti.

Niet suikervrij of ook maar enigszins verantwoord, gewoon een flinke overdosis suiker.

Lekker en erg leuk om te maken met m'n peuter, wat hebben we veel plezier gehad met het versieren van de chocolade. Toch is het erg simpel om te doen. Dit ga ik zeker vaker doen! 


Ingrediënten:

  • 1 reep witte chocolade (100 gram)
  • 2 repen melk chocolade (100 gram)
  • kokosschaafsel
  • noten als amandelen, pistachenoten, hazelnoten, pecannoten, in stukjes gehakt
  • fudge in kleine stukjes gesneden
  • rozijnen
  • mini m&m's of m&m's in stukjes
  • suikerconfetti
  • chocoladebolletjes
Zo maak je het:

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Smelt de chocolade. Dit gaat makkelijk en veilig wanneer je eerst water kookt in de waterkoker, dit in een pannetje giet en hierin een kom zet met daar de stukken chocolade is. Af en toe doorroeren en het is in een paar minuten gesmolten.

Smeer de gesmolten chocolade uit op de bakplaat, niet te dun want de versiering moet wel goed kunnen hechten. 

En dan het leukste deel: Versieren! Ik heb gekeken wat ik in huis had, cupcake toppings zijn mooi klein en goed te gebruiken. Maar je kunt alles gebruiken wat je lekker vind, ik had ook nog een paar stukjes fudge liggen, deze heb ik in kleine stukjes gesneden.

Laat dan de chocoladeplakaat hard worden in de koelkast, een half uurtje was bij mij wel voldoende.
Breek de chocolade in stukjes, doe het in een leuk bakje of doosje en klaar is je zelfgemaakte cadeautje. 
Het staat prachtig feestelijk in een glazen pot. En het is ook superlekker!

Tip: Voor een meer verantwoorde variant gebruik je pure chocolade, minstens 72% en versier je dit met noten, kokos, rozijnen, cranberries, tutti frutti of popcorn. Niet zo kleurrijk, maar daar word ik net zo blij van.

============================================================================================

Lekker en leuk: Zelf taartjes maken (met de kinderen)



Op een druilerige lentedag kun je er zomaar door worden overvallen: De zin om een heleboel taartjes te bakken. Heerlijk om samen met de kinderen te maken dit paasweekend. En daarna op te eten natuurlijk! Dit leuke recept kwam ik tegen op de site vankekmama.nl.

Benodigdheden:

Voor 12 kleine bakvormpjes (Ø 10 cm)
• 200 gr boter (en extra om in te vetten)
• 100 gr suiker
• 300 gr bloem (en extra om te bestuiven)
• 1 eidooier
• snufje zout
• handmixer of keukenmachine

Bereiding:

Bakvormpjes
Snijd de boter in kleine blokjes en meng met de suiker in een kom. Meng met een mixer tot een korrelig mengsel. Zeef de bloem op je werkblad en schep het suikermengsel erbij. Voeg de dooier en het zout toe en kneed alles met koele handen snel door elkaar. Je kunt ook alle ingrediënten in de keukenmachine doen en mengen tot een kruimelig deeg. Kneed het dan even door op je werkblad. Blijf kneden tot je een samenhangend deeg hebt, maar kneed niet te lang, want dan smelt de boter door de warmte van je handen. Verdeel het deeg in 2 delen en laat het in plastic folie ten minste 30 minuten opstijven in de koelkast. Neem een deel van het deeg en rol het uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dunne plak. Als dat niet lekker gaat, laat je het deeg een paar minuten wat zachter worden. Steek er rondjes uit die wat groter zijn dan de vormpjes. Vet de vormpjes licht in met boter en bestuif met bloem. Doe het deeg in de vormpjes en druk het goed aan. Snijd het deeg boven de rand af en prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de vormpjes nog een halfuurtje in de koelkast. Heb je genoeg vormpjes, dan vul je die met de rest van het deeg. Zo niet, bak dan eerst de eerste lichting bodems. Verwarm hiervoor de oven voor op 175°C. Bak de deegbodems in zo’n 15 minuten egaal lichtbruin en gaar. Laat ze afkoelen en verwijder dan evt. voorzichtig de vormpjes om de rest van de deegbodems te kunnen bakken. Vul de afgekoelde taartbodems met de vulling van je keuze óf maak voor ieder zijn eigen favoriet.

Appel met room
Schil 1 grote goudrenet (of 2 kleine). Je hebt uiteindelijk ongeveer 250 gr nodig. Snijd de appel in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd daarna in stukjes van een paar centimeter en meng met 75 gr geleisuiker en 1 tl kaneelpoeder. Verhit de appelstukjes ca. 10 minuten op middelhoog vuur. Roer door zodat je een deel van de appel tot moes roert. Laat afkoelen tot lauw en vul de gebakken bodems met de appelcompote. Laat afkoelen en spuit er met een fijne spuitmond slagroom of crème fraîche overheen. Versier evt. met chocoladebolletjes.

Chocola
Breng 50 ml melk met 75 ml slagroom en 1 zakje vanillesuiker aan de kook. Breek 200 gr pure chocola van goede kwaliteit in kleine stukjes en doe in een kom. Schenk het hete roommengsel erover en laat even staan. Roer rustig door zodat de chocola smelt en je een dikke saus krijgt. Zet, als de chocola nog niet gesmolten is, de kom een paar minuten op een pan heet water of 30 seconden in de magnetron. Roer er 40 gr in blokjes gesneden boter blokje voor blokje door de saus. Verdeel de chocoladesaus over de bodems en laat opstijven. Versier evt. met witte chocoladebolletjes.

Citroen
Pers 2 of 3 citroenen uit. Je hebt ongeveer 80 ml sap nodig. Meng 3 eierdooiers met 60 gr suiker en 1 tl aardappelzetmeel in een pannetje tot een crème. Voeg 125 ml slagroom en het citroensap toe en zet op het vuur. Breng al roerend aan de kook. Laat op laag vuur een paar minuten doorkoken. Neem van het vuur en roer er 50 gram in blokjes gesneden boter door. Schenk de crème in de bodems en laat afkoelen. Garneer evt. met roze glazuurstrepen.

Frambozenkwark
Pureer 125 gr frambozen (ze mogen ook uit de diepvries komen) met 40 gr poedersuiker (of meer als de frambozen wat zuur zijn). Druk alles met een lepel door een zeef zodat de pitjes achterblijven. Week 2 blaadjes gelatine in koud water. Doe de frambozenpuree in een pan en laat warm worden. Knijp de gelatine uit en meng door de puree. Laat de frambozenpuree afkoelen tot lauw en spatel de puree door 200 ml kwark. Verdeel de kwark over de bodems en laat opstijven in de koelkast. Garneer evt. met gele glazuurstrepen.

============================================================================================

Lekker en easy te maken: Cheesecake met caramel en bastogne

Cheesecake met karamelIk vind het leuk om voor een verjaardag zelf een taart te maken, eigenlijk is dat altijd een monchoutaart. Dat gaat altijd goed en iedereen vindt hem erg lekker, toch ga ik voor de volgende verjaardag, mijn verjaardag dus, een voor een andere taart. Ik kwam deze tegen op lekkerensimpel.com, het klinkt echt goddelijk! En makkelijk om te maken, ook niet geheel onbelangrijk ;)



Benodigdheden:
  • 150-200 gr bastogne
  • 60-75 gr roomboter, ongezouten
  • 400 gr monchou (roomkaas naturel)
  • 2 eieren
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • 100 gr suiker
  • 1 blikje gezoete gecondenseerde melk
Bereidingswijze:
Begin met het bereiden van de ‘karamel’. Zet een grote pan water op en breng het water aan de kook. Leg het blikje gecondenseerde melk in water en zorg dat het blikje goed onder water blijft. Kook het blikje gecondenseerde melk circa 2,5 tot 3 uur in het water. Zorg er voor dat het blikje altijd onder water blijft staan, dus af en toe een beetje water toevoegen.
Tip: je kunt het blikje gecondenseerde melk ook al een dag of week van te voren koken.
Maak de bodem van de cheesecake. Verkruimel met je handen of een keukenmachine de bastognekoeken. Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron. Meng de bastognekoeken en de gesmolten boter door elkaar. Schep dit in een ingevette springvorm en druk het geheel aan met de achterkant van een lepel. Zet de springvorm in de koelkast totdat je hem weer nodig hebt.
bastogne bodem
Als het blikje gecondenseerde melk klaar is met koken laat je hem even afkoelen (circa een half uur).
zelfgemaakte karamel
Giet de karamel over de koekjesbodem en strijk het geheel glad met een spatel.
 photo IMG_3146_zpsuu7oodsu.jpg
Verwarm je oven voor op 180 graden. Het is tijd om de rest van de vulling te maken. Meng de monchou met de eieren, suiker en de koek- en speculaaskruiden.
Cheesecake met karamel
Je kunt dit doen met een keukenmachine, met een handmixer of gewoon met een garde.
 photo IMG_3126_zpsjg4qos0i.jpg
Giet het mengsel over de karamel. Zet de cheesecake voor circa 45 minuten in de oven. Als de cheesecake klaar is, laat je hem afkoelen en zet je hem vervolgens een paar uur in de koelkast.
Cheesecake met karamel

========================================================================================

DIY: (Verjaardags)taart maken!

Het lijkt vreselijk ingewikkeld om het zelf te maken, maar dat valt reuze mee. Je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt.
Ik vind het erg leuk om te doen, tot nu toe is het me ook wel goed afgegaan om zelf een verjaardagstaart te maken voor de verjaardag van de kinderen. Het kost me minstens een hele middag, maar als ik zie hoe blij ze er mee zijn is me dat de moeite echt wel waard!

De basis begint met een biscuit taart, je kunt een kant en klare mix kopen en de aanwijzingen op de verpakking volgen, of je maakt het zelf, ik denk dat je de meeste benodigdheden wel al in huis hebt.

Recept Biscuittaart
Voor een ronde bakvorm van 24cm of een vierkante taart van 20×20 cm. (voor een extra hoog biscuit een ronde bakvorm van 22 of minder).
Gebruik bij voorkeur een dichte bakvorm/ bakpan,bij gebruik van een springvorm: met water controleren of deze niet lekt.
Ingrediënten :
  • 5 eieren (m) op kamertemperatuur
  • 150 gram suiker
  • 125 gram bloem (gezeefd!)
  • 25 gram maizena
  • zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 5 gr bakpoeder
1. Leg de eieren in een kom met warm water.
2. Vet de bakvorm in met bakspray of : invetten met boter en dan bestuiven met bloem.
3. Oven voorverwarmen op 185 graden
4. Mix de eieren samen met de suiker en vanillesuiker voor 10 minuten tot er een schuimige, luchtige massa ontstaat
5. Spatel voorzichtig de maizena, de gezeefde bloem en het zout door het mengsel.
6. Schenk dit alles vervolgens in de bakvorm.
7. Plaats de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak deze op 180 graden voor 45 minuten
8. Controleer of de taart goed is (vanaf 35 minuten) door een grote prikker in het midden te steken, de taart is gaar als de prikker schoon terugkomt. Extra controle: als de bovenkant van de taart terugveert als je hier op druk.
9. Als de taart klaar is, 5 minuten laten afkoelen en omkeren op een taartrooster waar je hem volledig op laat afkoelen. En dit is dan het resultaat, iets minder strak dan een biscuit van mix, maar dat mag de pret niet drukken.
  
Tip: Leer je oven kennen, dan weet je ongeveer hoe lang taarten er bij jou ongeveer in moeten.

Nu kun je de taart gaan vullen. Ik gebruik zelf boter crème en jam als vulling, je snijdt de taart doormidden en bestrijkt de ene kant met jam (aardbei is altijd goed) en de andere kant met boter crème. Leg deze dan op elkaar met de ingesmeerde kanten op elkaar en bestrijk de buitenkant met boter crème.

Boter crème maak je heel eenvoudig zelf door 100 gram boter te mixen met 100 gram poedersuiker, je kunt gerust een zakje mix voor boter crème kopen, maar dit komt op hetzelfde neer en is aanzienlijk goedkoper!
Mix de roomboter zacht met een mixer, voeg de poedersuiker toe en mix dit 10 minuten. De crème wordt wit van kleur. Dit kun je invriezen, mocht je te veel hebben of bewaren in de koelkast, tot einde van de THT datum van de boter.

Dan ga je de taart bekleden met fondant of marsepein. Ik vind persoonlijk marsepein lekkerder, maar fondant is veel makkelijker om mee te werken.
Er zijn er miljoenen voorbeelden van taarten te vinden online, voor inspiratie kijk ik op Pinterest of gewoon google afbeeldingen, of je gebruikt je eigen fantasie natuurlijk ;)

Deze taarten heb ik gemaakt de afgelopen 2 jaar voor mijn kinderen:



Voor de vormen en letters is het makkelijk om de klei-uitsteekvormpjes van de kinderen te gebruiken, of koekjes-uitsteekvormen.
============================================================================================

Lekker en makkelijk: Kruid(cup)cakejes

Soms ga ik gewoon voor makkelijk in plaats van voor heel gezond. Plus de voorraadkast is nog niet helemaal suikervrij-proof en weggooien ga ik natuurlijk niet doen.

Daarom heb ik vandaag lekkere cakejes gemaakt van een pak kruidcakemix, zo één waarbij alleen maar een beetje water hoeft, ideaal! Maar ook wel een suikerbom, want dat is het eerste ingrediënt op het pak, dus het meest aanwezig. Ach, lekker is het wel.

 Ik gooi er nog een handje studentenhaver doorheen (rozijnen, cashewnoten en amandelen) voor een lekkere bite, 40 minuten in de oven en klaar zijn de cakejes! Gemak dient de mens, ik snap ineens weer waarom ik dat pak mix ooit gekocht had ;)




============================================================================================
Een reactie plaatsen