Gezond en lekker: Tussendoortjes

Hier zijn alle recepten terug te vinden met het thema gezond en lekker: tussendoortjes.Alle recepten zijn (geraffineerde) suikervrij. Ik eet suikerarm en zo puur mogelijk, clean eating dus. Ik vind het leuk om op zoek te gaan naar nieuwe recepten en deze uit te proberen. Mijn jongste zoon eet regelmatig met mijn baksels mee, mijn vriend en oudste zoon moeten er niet van hebben ;)

Gezond en lekker: Sinaasappel-rabarbermuffins



In mijn Hello Fresh fruitbox die ik eenmalig besteld heb zaten 4 stengels rabarber. Lekker, maar wat moet je er mee? Je moet het bereiden, het is volgens mij niet zo rauw te eten.

Ik dacht dat het verwerken in muffins een manier was om ook mijn jongste zover te krijgen dat hij een keer rabarber gaat proeven, hij heeft goed meegeholpen me het maken ervan.

Er zijn veel recepten te vinden online voor rabarbercake, -cupcakes en -muffins, maar deze zijn óf met veel suiker óf met eieren/honing/andere dierlijke producten die ik niet wil eten.
Ik ben zelf aan het experimenteren geslagen en dit is het verrukkelijke resultaat ervan :)

Ingrediënten:
  • 180 gram havermeel (gemalen havermout)
  • 1 grote banaan, geprakt
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • rasp van de schil van 1 sinaasappel
  • sap van 1 sinaasappel
  • pistachenoten
  • 200 gram rabarber, geschild en in kleine stukken gesneden
  • 1 theelepel vanille-essence



Bereiding:

Het meest makkelijke is om de banaan, havermout, kokosolie, bakpoeder, ahornsiroop, vanille-essence en sinaasappelsap en -zest in de blender te doen en het zo tot een egale massa te blenden.
Roer daarna de rabarber erdoor.
Vul 12 muffin-vormpjes met het mengsel en druk in elk vormpje een paar pistachenoten in het deeg.
Bak het gaar in de oven op 160 graden in ca. 30 minuten.








Tip voor mensen uit de omgeving Coevorden:
Ik heb nog even ahornsiroop opgehaald bij Biolokaal, ideaal, want daar kun je gewoon zelf je fles meenemen en laten vullen.
Scheelt onnodig verpakkingsmateriaal. En qua prijs hoef je het niet te laten, je bent ongeveer evenveel kwijt als in de supermarkt; voor het vullen van deze fles betaalde ik €7,-, ik zag dat de standaard prijs van een fles ahornsiroop bij de Jumbo ruim €6,- is.


Gezond en lekker: Kurkuma latte #vegan


Een heerlijk romig, kruidig en verwarmend drankje wat ook nog eens goed voor je is: Kurkuma latte, golden milk of tumeric milk.
Ik kwam het recept tegen op twitter van De Groene Meisjes, een aanrader voor wanneer je inspiratie zoekt voor groen leven en vega(n) eten trouwens.

Ik heb het recept wat aangepast aan de producten die ik in huis had, het is ontzettend goed geslaagd en ik kan het dan ook enorm aanraden het eens te maken.

Ingrediënten voor 1 grote kop of twee normale kopjes:

  • 400 ml amandelmelk (ongezoet)
  • 1 1/2 tl kurkumapoeder
  • 1/2 tl djahé (gemberpoeder)
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl (donkere) agavesiroop
  • beetje zwarte peper
Bereiding:

Ik hou wel van een schuimlaagje en heb een deel van de melk (zo'n 150 ml) verwarmd en opgeschuimd in de melkopschuimer.
Verwarm de overige melk in een pannetje, voeg de specerijen en agavesiroop toe. Roer dit goed door met een garde om klontjes op te laten lossen.
Schenk de melk in een mok, schenk het schuim erop, strooi de zwarter peper erop (om het maximale aan werkzame stoffen uit de kurkuma te halen) en roer even door. Klaar!

Tip: 
  • In plaats van agavesiroop kun je ook ahornsiroop gebruiken.
  • Verse gember in plaats van de poeder kan ook, is natuurlijk nog beter maar heb ik niet standaard in huis.
  • Verse kurkuma kan natuurlijk ook, vervang dit dan in de verhouding 5 plakjes voor de halve tl.
  • Met havermelk in plaats van amandelmelk smaakt het ook erg lekker.
============================================================================================

Gezond en lekker: Pompoencake (vegan)

Ik heb een heel grote pompoen gekregen van L. afgelopen week, leuk! Ik had nog nooit pompoen gegeten, dus dat was leuk om mee te experimenteren.

Ik heb drie dagen lang er een groente- en fruitsapje mee gemaakt met mijn juicer, ideaal want daar kun je het gewoon rauw ingooien. Nog een appel, citroen, wortel/ bleekselderij/boerenkool en klaar is je supergezonde sapje!

Ook heb ik één dag burrito's gemaakt en gevuld met kip, pompoen, champignons en kidneybonen (ook vriendlief, een redelijk kieskeurige eter vond dit goed smaken, voor hem was het ook de eerste keer dat ie pompoen at).

En vandaag  ga ik er een pompoencake mee maken, naar een recept van De Groene Meisjes. Ik heb het iets aangepast naar de ingrediënten die ik nog in huis had, het ruikt al heerlijk in huis nu!

Ingrediënten:
  • 1 cup gekookte pompoenblokjes (of een halve flespompoen, in blokjes, 10 minuten gekookt)
  • 1 3/4 cup speltbloem
  • 1/2 cup kokossuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanillepoeder (of vers uit een vanilleboon of extract)
  • 1/3 cup sojamelk (of amandelmelk)
  • 1/3 cup gesmolten kokosolie
Bereiding:

– Verwarm je oven op 180 graden –

1. Meng in 1 kom alle droge ingrediënten. (speltbloem, bakpoeder, baking soda, kokossuiker, speculaaskruiden)
2. Meng in een andere kom de sojamelk, de gesmolten kokosolie en de vanille.
3. Voeg nu de vochtige ingrediënten bij de droge ingrediënten en roer voorzichtig door met een garde.
4. Maak pompoenpuree door de gekookte pompoenblokjes in de blender of met een staafmixer te pureren. Voeg toe aan het beslag en schep het luchtig door.
5. Doe het beslag in een cakevorm (ik deed er bakpapier onder, dan hoef je de vorm ook niet meer in te vetten) en schuif voor 45 minuten in de oven.

Tip: Ook erg lekker met walnoten erdoor.

============================================================================================

Gezond en lekker: Havermout/appelkoek



Snel en makkelijk te maken, deze kruidkoek. Hij vult goed en smaakt naar appeltaart! Een recept om te onthouden dus. Zoals je op de foto ziet is het grof van structuur. Maar daar houd ik wel van. Je kunt natuurlijk de havermout malen tot meel, dat was mij wat te veel moeite vandaag.

Alle ingrediënten heb ik standaard ook wel in huis, bij trek in wat lekkers tussendoor is ie ook snel gemaakt. Moet je alleen even een uurtje geduld hebben terwijl ie gaart in de oven ;)

Ingrediënten:
  • 300 g havermout 
  • 150 ml (magere) yoghurt 
  • 1 el (wijnsteen)bakpoeder 
  • 2 tl kaneel
  • 125 gram gewelde rozijnen
  • 2 eieren 
  • 1 appel, in kleine stukjes 
  • handje noten, in kleine stukjes gehakt
  • 100 ml lauw water. 
Bereiding:

Meng alle droge ingrediënten. Voeg dan de yoghurt, eieren en water toe, goed mengen. Vervolgens de appel en rozijnen er doorheen roeren en het vervolgens 1 uur afbakken in de oven op 200 graden.
Tip:


  • Ook lekker met koekkruiden in plaats van kaneel of met tutti frutti/gedroogde appel/banaan in plaats van een verse appel. 
  • Een handje noten doet het ook altijd goed in een kruidkoek vind ik, kun je natuurlijk ook weglaten.
  • Mocht je van zoet houden dan is het lekker om er nog een beetje honing op te smeren bij het serveren.
  • Als je het laat afkoelen en in de koelkast bewaard, zal de zoete smaak nog sterker worden.
  • Ik had magere yoghurt in huis, milde/volle/griekse/turkse/plantaardige yoghurt kan natuurlijk ook. Wordt ie alleen maar lekkerder en nog voller van smaak denk ik.

========================================================================

Gezond en lekker: Havermoutkoekjes met hennepzaad


Zin in iets lekkers wat toch ook voedzaam is? Deze koeken vullen goed, smaken heerlijk en er zitten ingrediënten in die ook nog eens goed voor je lijf zijn. 


Ik had wat rijpe bananen liggen, normaal snijd ik deze in stukjes en gooi ik ze in de vriezer (om er dan ijs van te maken bijvoorbeeld), maar ik heb inmiddels al een stuk of 6 bananen ingevroren op voorraad, ruim voldoende dus.

Ik had wel trek in wat lekkers bij de thee, havermoutkoekjes zijn het geworden omdat ik geen eieren in huis heb :)
De ahornsiroop geeft het een heerlijke, caramelachtige smaak. Goede combinatie met het nootachtige van het hennepzaad.

Ingrediënten:

  • 2 rijpe bananen
  • 100 gr. havermout
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 2 eetlepels hennepzaad
Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Prak de bananen, meng de havermout, hennepzaad en ahornsiroop er doorheen tot een smeuïg mengsel. Verdeel het dan in hoopjes op een bakplaat met bakpapier. Ik heb er 7 riante koeken van gemaakt, één koek is één eetlepel beslag.
Bak ze gedurende 20 minuten in de oven op 180 graden, laat ze afkoelen om wat meer stevigheid te krijgen. Eet smakelijk!

Waarom is hennepzaad goed voor je?

Ze bevatten een uitzonderlijke concentratie aan hoogwaardige (zogenoemde exogene) eiwitten, oliën waaronder omega-3, -6 en –9, een aantal mineralen waaronder magnesium, kalium, ijzer en koper, de vitamines C, E B1, B2, B3 en B6 en vezels.
Het is ook lekker, het heeft een nootachtige smaak en smaakt goed als toevoeging in salades, muesli of kwark.
Wel is het behoorlijk prijzig, zoals het vaak nu gaat met superfoods, de kiloprijs is vanwege de enorme belangstelling nauwelijks meer in verhouding met de productieprijs.

========================================================================

Gezond en lekker: Bananencake met kokosmeel en superfoods

Afgelopen week heb ik heel goedkoop kokosmeel gekocht bij De Tuinen, een zak van 400 gram kostte nog maar €1,25!

Kokos en banaan is een heel lekkere combinatie dacht ik, daar ga ik dus een bananencake van maken, dat kokosmeel.

Omdat de bananen zoet zijn en de kokos ook wel wat zoetig is, leek het me wel lekker om er wat tegengestelde smaken aan toe te voegen.
Ik heb gojibessen en moerbeibessen gekozen omdat deze wat zurig zijn, lekker als tegenhanger voor de zoete bananen en kokos.
Verder cashewnoten omdat deze redelijk neutraal van smaak zijn maar er wel een bite aan geven.

Het resultaat is erg lekker geworden! M'n oma vond hem zo lekker dat ik het recept voor haar moest opschrijven ;)




Ingrediënten:

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 100 gram havermout (ik gebruikte grove havermout en heb dit vermalen tot meel)
  • 75 gram kokosmeel
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • handje cashewnoten, klein gemaakt
  • 1 eetlepel moerbessen
  • 2 eetlepels gojibessen
  • 1 theelepel (ceylon) kaneel
  • 1/2 theelepel vanillepoeder
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder

Bereiding:

Prak de bananen of maal ze tot puree in de keukenmachine (ideaal, zo'n staafmixer met hulpstukken!). Roer de eieren erdoor. Je kunt dit nog wat luchtig kloppen voor een wat meer luchtige cake.
Voeg de havermout en kokosmeel toe, goed doorroeren.

Dan de lijnzaad, kaneel, vanille, wijnsteekbakpoeder erdoor roeren.
Als laatste de cashewnoten en bessen toevoegen, even roeren en in een met bakpapier bekleed cakeblik gieten.
Ongeveer 50 minuten in de (hetelucht)oven op 180 graden, check met een satéprikker of de cake gaar is (als ie droog eruit komt is ie klaar). Even af laten koelen op een rooster; eet smakelijk!

========================================================================

Gezond en lekker: Look-a-lion candybar, 2 varianten

Vriendin A. stuurde mij een recept voor healthy lions, echt iets voor mij vond ze. Klopt, de Lion is veruit mijn favoriete candybar :D Maar ja, niet zo gezond hè?
De schat had ze ook klaargemaakt en een stukje voor mij bewaard om te proeven. Ze waren inderdaad echt heel erg lekker, ik ga ze zeker zelf ook nog eens maken thuis! 

Maar, op zoek naar het betreffende recept kwam ik nog een ander recept tegen, dat nog een tikje makkelijker te maken is, want minder ingrediënten én ook een tikje gezonder, want doordat er geen noten in zitten is het calorieën aantal aanzienlijk minder!


Dus, een recept voor glutenvrije, suikervrije en veganistische Lions van focus on foodies:

Ingrediënten voor ongeveer 8 repen:
  • 60 gram gepofte quinoa 
  • 15 medjoul dadels
  • 50 gram kokosolie
  • 4 grote eetlepels cacaopoeder
  • (eventueel) 2 theelepels vanille extract
Bereiding:

Ontpit de dadels en doe deze samen met de quinoa in een keukenmachine. Maal tot de dadels fijn gesneden zijn en kneed dit mengsel in een kommetje samen.
Bedek een bakblik met bakpapier. Het dadelmengsel mag hierop, verdeel dit over het bakblik in een dikte die jij lekker vindt als reep.
Smelt ondertussen au-bain-marie (in een kom boven heet water) de kokosolie samen met het cacao poeder. Voeg eventueel wat vanille extract toe. Wanneer dit alles gesmolten is, druppel je de chocolade met een lepel over het dadelmengsel heen tot alles bedekt is met een laagje chocolade.
Zet dit in de koelkast en laat afkoelen tot de chocoladelaag hard wordt. Snijd er dan repen van. Je kunt de chocoladerepen het best in de koelkast bewaren, omdat de chocoladelaag snel smelt vanwege de kokosolie die erin zit.

rijstwafelreep2

En het recept van Chickslovefood:

Ingrediënten (voor ongeveer 6 stuks):
  • 3 rijstwafels (niet al te grote, anders 2 rijstwafels gebruiken)
  • 30 gram havermout
  • 40 gram gemengde noten, grof gehakt
  • 3 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels ahornsiroop (agavesiroop of honing kan ook)
  • 50 gram pure chocola, minimaal 70% cacao
Bereiding:

- Doe de ahornsiroop en de pindakaas in een kommetje, zet 30 seconden in de magnetron of in een bak met heet water zodat het iets vloeibaarder wordt.
- Verkruimel de rijstwafels in een kom en doe hier de havermout en de noten bij.
- Schep de pindakaas hier door.
- Smelt vervolgens de chocolade in de magnetron of in een pannetje en schep de chocolade door het rijstwafel-pindakaas mengsel.
- Bekleed een rechthoekig plastic bakje met bakpapier en schep het mengsel hierin. Druk aan tot een dikke plak.
- Laat 20 minuten in de koelkast opstijven.
- Haal de plak uit de koeling en snijd in vierkante blokken of repen.

========================================================================

Gezond en lekker: IJskoffie maken

Bodum Bistro Nouveau Cafetière - 8-kops - 1,0 l - Zwart
IJskoffie vind ik erg lekker om te drinken zomers wanneer het warm is. Ik drink alleen thee, koffie en water, maar vind warme dranken toch wat minder fijn midden op de dag.

Je kunt natuurlijk koffie zetten en dit af laten koelen. Je kunt het ook kant en klaar kopen, ijskoffie, maar dan is het én heel duur wanneer je dit dagelijks doet én zit er ook een flinke lading suiker in de kant en klare producten over het algemeen.

Hieronder een video hoe je zelf een koffieconcentraat kunt maken, gemaakt van alleen koffiebonen en water, wat je aan kunt lengen naar eigen smaak. Ideaal! Dit ga ik zeker proberen.

Benodigdheden:
  • cafetière (french press) Deze van Bodum bijvoorbeeld, van 1 liter! Die ga ik vragen voor mijn verjaardag ;)
  • 1 1/3 cup gemalen koffie
  • 1 liter water, kamertemperatuur
Doe de gemalen koffie in de cafetière, schenk de liter water erbij.
Roer het goed door, doe de deksel erop en zet het weg voor minstens 12 uur.
Pers de koffie naar de bodem en schenk het in een (afsluitbare) kan of fles.

Voor een zwarte koffie doe je half koffieconcentraat, half water.
Voor een latte doe je half koffieconcentraat, half (amandel/soya/hazelnoot/magere) melk.
Eventueel nog wat ijsblokjes toevoegen en klaar is je zelfgemaakte, suikervrije ijskoffie!




* Ook lekker met een scheutje koffiesiroop, bij de Albert Heijn en Jumbo verkopen ze flesjes siroop van DE, in de smaken hazelnoot, caramel (mijn favoriet), kaneel en amandel.
* Of met een bolletje roomijs of een toef slagroom, om het wat romiger te maken.
* Of een scheutje Bailey's of Amaretto, maak er een cocktail van!

============================================================================================

Gezond en lekker: Bananencake met kokos en blauwe bessen

Met drie overrijpe bananen, wat rimpelige blauwe bessen en 3 eieren die al over de houdbaarheidsdatum heen waren, was het tijd om weer eens een bananencake te maken. Want weggooien is zó zonde, als het product niet beschimmeld of kapot is dan doe ik dat niet.

De blauwe bessen waren ook al ietwat rimpelig, ik heb maandag namelijk 2 grote bakken gekocht bij de Albert Heijn, want de tweede bak was gratis. Tsja, dat was wel een heel mooie aanbieding natuurlijk! Ik heb dus elke dag ontbeten met blauwe bessen in de yoghurt of havermoutpap, lekker!

De lekkerste recepten ontstaan vaak spontaan bij mij, ik heb gekeken wat ik in huis had en heb vandaag pecannoten, kokosschaafsel en blauwe bessen gebruikt in de bananencake.

De kokos geeft er een heerlijk structuur aan, de bessen maken het zoet en fris, de bananen waren zo rijp dat je die ook nog goed proeft in de cake. Hij is weer zeer geslaagd vind ik!

De ingrediënten:
  • 100 gram grove havermout (fijn gemalen in de blender)
  • 100 gram tarwebloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 3 overrijpe bananen
  • 3 (biologische) eieren
  • 2 eetlepels kokosschaafsel
  • 2 handjes blauwe bessen
  • 1 handje pecannoten, in kleine stukjes gebroken
  • 1 theelepel (Ceylon) kaneel
Bereiding:

Prak de bananen, voeg de eieren toe en roer dit door elkaar. Klop er wat lucht in voor een meer luchtige cake.
Voeg de havermout, tarwebloem en bakpoeder toe en roer dit goed door.
Dan de bessen, kokos, pecannoten en kaneel toevoegen, even roeren en giet dit in een cakevorm bekleed met bakpapier.
Bak het in de oven, 45 tot 50 minuten op 180 graden (in een heteluchtoven). Het is gaar wanneer je er een satéprikker in steekt en deze er weer droog uit komt!

========================================================================

Gezond en lekker: Zelf ijsjes maken (zó simpel!)

Dit lekkere weer vraagt erom om ijsjes te eten, maar om nou dagelijks naar La Dolce te gaan..? Dan ben ik aan het eind van de zomer dik, arm en heb ik een enorme hoeveelheid suiker in mijn lijf, nee dank je ;)

Ik heb de zelf maak ijs vormpjes weer helemaal herontdekt, je weet wel, die je vroeger waarschijnlijk zelf ook maakte of at, van Tupperware!

Ik heb de Action variant gekocht en hij was zijn geld (amper een euro waarschijnlijk, Action is tenslotte zeer goedkoop) al meer dan waard! Ik moet zeggen dat ik het al een aantal jaren ongebruikt in de kast heb liggen, maar omdat mijn jongste zoon nogal gek is op ijs heb ik 'm maar eens afgestoft.

Het is zo simpel, doe wat vocht met smaak in de vorm, stokje erin steken, uurtje of 2 geduld hebben als je hem in de vriezer zet en klaar!

Ik kies, omdat ik nu vrij ben in keuze waarvan ik het ijs maak, voor de suikervrije varianten.





Denk hierbij aan:
  • perensap (puur sap)
  • tropische vruchtensap (Action)
  • optimel (puur)
  • milk&fruit (0%)
  • diksap
  • gepureerd fruit zoals mango, evt met yoghurt
En als je niet per se suikervrij wilt:
  • ranja
  • roosvicee
  • frisdrank, bijvoorbeeld cola of 7 up
  • yoghurt met een smaakje
  • vla
  • kwark met een smaakje (of steek een stokje in een danoontje en vries dit in)
Goedkoop en snel klaar, ideaal!

===========================================================================================

Gezond en lekker: Mueslirepen


Lekkere trek, wat is dat? Onbedaarlijke zin in chocola of een zak chips die je in één keer leeg eet. Ik maak me er ook schuldig aan, mijn wilskracht is niet altijd even groot. Vooral wanneer er alcohol in het spel is. Ik geloof wel dat wat eronder kan liggen een tekort aan bepaalde stoffen is. En die kunnen ook aangevuld worden met gezonde alternatieven. 

Zo kan een onbedaarlijke trek in chocolade een reactie zijn op stress. Magnesium vermindert spanning en komt voor in cacao, noten, zaden en peulvruchten. 
Deze mueslirepen, gevonden in de Happinez (gaaf tijdschrift trouwens!), geven een flinke boost van dit mineraal. 







Ingrediënten:

  • 1 grote banaan
  • 4 eetlepels honing
  • 2 theelepels kaneel
  • 50 gram pecannoten
  • 100 gram dadels, pitloos
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 120 gram havervlokken
  • 20 gram lijnzaad
  • 150 gram blauwe bessen
Voor ca. 12 stuks

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pureer 1 grote, rijpe banaan samen met 4 eetlepels honing en 2 theelepels kaneel. Hak 50 gram pecannoten en 100 gram dadels zonder pit grof en meng met 2 eetlepels chiazaad, 120 gram havervlokken en 20 gram lijnzaad. 

Meng goed, totdat de ingrediënten aan elkaar plakken – voeg eventueel wat honing toe als de massa te droog is óf wat havervlokken als het mengsel juist te nat is. Voeg 150 gram blauwe bessen toe en spreid het mengsel uit over een met bakpapier beklede bakplaat van 20 x 30 centimeter. Druk goed aan. Zet de bakplaat in de hete oven en bak de koek in ongeveer 25 minuten gaar. 
Snijd de warme koek alvast in repen of stukken, maar laat ze liggen op de bakplaat tot ze helemaal afgekoeld zijn. Lekker voor bij de koffie of thee, maar ook als tussendoortje of toetje met wat kwark en blauwe bessen.

===========================================================================================

Gezond en lekker: Havermout-pindarepen

Deze repen met dadels, pindakaas en kokos voor extra energie hoef je niet te bakken, zijn supergezond, zoet en vullend, én in 5 minuutjes te maken!


Ingrediënten, voor zo'n 6 repen:
  • 20 medjoul dadels, ontpit
  • 4 eetlepels kokosrasp
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 4 eetlepels havermout

 Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of blender. Meng tot het een mooi dik en plakkerig mengsel is. Het moet makkelijk door te roeren zijn, maar zeker niet te vloeibaar. Is het te vloeibaar, voeg dan extra havermout toe. Is het iets te dik, voeg dan wat extra kokosboter of pindakaas toe.

Leg bakpapier in een vorm en lepel het mengsel erop. Leg er een tweede velletje bakpapier op en druk aan met een andere vorm, bijvoorbeeld een plastic bakje dat precies in de vorm past.
Zet in de koelkast, liefst nog met een gewicht erop, bijvoorbeeld een blikje frisdrank of een pot mayonaise. Laat minimaal een uur in de koelkast staan, maar langer kan natuurlijk ook - dan worden de repen nog steviger. Daarna kun je er mooie repen of vierkantjes van snijden.
Deze energierepen blijven een aantal weken goed in de koelkast en zelfs drie maanden in de vriezer. Let op: je kunt deze niet de hele dag in je tas laten zitten, want dan worden ze te zacht.
=========================================================================================

Gezond en lekker: Kruidkoek maken

Kruidkoek vind ik heerlijk! Ik was groot fan van de bakmix waarbij je alleen maar water toe hoeft te voegen, maar koop deze niet meer omdat dit echt een suikerbom is. Dit is een heerlijk alternatief geïnspireerd op het recept van havermoutje.nl, wel iets meer werk dan water bij een mix doen, maar dat is het wel waard.

Ingrediënten:
  • 200 gram havermout
  • 200 gram speltmeel of roggemeel
  • 325 ml magere melk (haver- of amandelmelk kan ook)
  • 2 eieren
  • 5 eetlepels honing
  • 3 eetlepels ahornsiroop (appelstroop kan ook)
  • 2 eetlepels koekkruiden 
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snuf zout
Bereiding:

Verwarm de oven op 160 graden.
Doe de havermout in een keukenmachine en maal fijn tot je meel hebt.
Doe ondertussen het speltmeel in een kom en voeg de melk, eieren, honing, ahornsiroop, koekkruiden, kaneel, bakpoeder en snuf zout toe en meng door elkaar. Voeg het havermeel toe aan dit mengsel en meng weer door elkaar.
Schep het mengsel in de vorm waarin je een vel bakpapier hebt gedaan of die ingevet is.
Zet de ontbijtkoek in de oven en bak gaar in 55 tot 65 minuten uur, controleer met een satéprikker. Komt ie er droog uit, dan is 't gaar. Laat hem nog even af laten koelen op een rooster.

Tip: Als het je niet zoet genoeg is, voeg dan 3 eetlepels kokosbloesemsuiker toe aan het beslag.

==========================================================================================

Gezond en lekker: banaan-honingmuffins

Afbeeldingsresultaat voor banaan honing muffins
Lekker als nagerecht of als traktatie bij de koffie/thee, deze (geraffineerde) suikervrije muffins. Banaan, honing en walnoten, het is een gouden combinatie. Ik doe dit trio graag in mijn kwark als lunchgerecht, maar ook in een bananencake en in deze muffins vult het elkaar goed aan.

Ingrediënten:
  • 2 bananen
  • 50 g roomboter of kokosolie
  • 150 ml vloeibare honing
  • 2 eieren
  • 150 ml (volle/halfvolle/magere/plantaardige) melk
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 6 walnoten (in stukjes)
Bereiding:

Oven voorverwarmen op 200 °C. Bananen met staafmixer of vork pureren. (In magnetron) boter smelten. Honing en boter door banaanpuree roeren. Eieren loskloppen en mengen met banaanpuree. Melk door banaanmengsel roeren. Boven kom bakmeel met bakpoeder en kardemom zeven. Banaanmengsel met vork of pollepel snel door bakmeel scheppen (paar klontjes is geen bezwaar). Mengsel over muffinholtes verdelen en bestrooien met walnoot. Muffinvorm op rooster in midden van oven zetten en muffins in ca. 25 min. gaarbakken. Muffins 5 min. in vorm laten afkoelen, uit vormpjes nemen en verder op rooster laten afkoelen.

Tip:

Muffins kunnen niet lang bewaard worden, maak ze het liefst dezelfde ochtend. Bewaar ze in de koelkast als je ze langer wilt bewaren, worden ze ook lekker stevig van.
=========================================================================================

Gezond en lekker: Haverrepen met karamel

zonnatura2

Pure ingrediënten en suikervrij, een ideale combinatie voor een lekker tussendoortje, deze haverrepen van de Groene Meisjes!

Wat heb je nodig voor ongeveer 10 haverrepen?

voor de repen:
  • 12 grote verse dadels in stukjes gesneden (of 20 kleine gedroogde dadels die je een nachtje hebt laten weken)
  • 160 ml water
  • 2 eetlepels notenpasta zoals amandel, cashew of pindakaas
  • 100 gram havermout
  • 75 gram speltmeel of volkoren tarwemeel
  • 2 eetlepels kokos
  • rasp van 1 citroen
  • 2/3 theelepel bakpoeder
  • snufje zout

voor de karamel:
  • 125 ml kokosmelk
  • een halve theelepel vanillepoeder of één theelepel vanille extract
  • 3 eetlepels agavesiroop, ahornsiroop of rijststroop
  • 3 eetlepels plantaardige melk, optioneel

Bereiding:

- Verwarm de oven voor op 190 graden. –

1. Vet een vierkant bakblik in met (kokos)olie.
2. Mix de helft van de dadels met het water in een blender of keukenmachine tot een gladde massa. Voeg de notenboter toe en mix nog even door in de blender of keukenmachine.
3. Meng de havermout, speltmeel, kokos, citroeprasp, bakpoeder en zout door in een kom.
4. Voeg de dadelmix uit de blender toe, samen met de andere stukjes dadels en roer door tot een stevig deeg.
5. Smeer het deeg uit over het bakblik tot 1 ‘plaat’.
6. Zet de repen voor ongeveer 20 minuten in de oven. De zijkantjes zijn dan een beetje bruin.
7. Laat de repen afkoelen in het blik.
8. Als de repen aan het afkoelen zijn maak je de karamel.
Mix hiervoor de kokosmelk, vanille & agave/ahorn siroop in een saus- of koekenpan. Zet de mix op medium hoog vuur. Breng het langzaam aan de kook en laat doorkoken. Roer af en toe goed door. De melk wordt langzaam wat bruiner en dikker. Blijf net zo lang roeren tot je een dikke massa hebt. Bij mij duurde dit ongeveer 10 – 15 minuten. Laat even kort afkoelen.
9. Snijd de haverkoek in 9 of 10 repen. Serveer met de karamel. (Om de karamel beter te kunnen verspreiden heb ik het gemixt met 3 eetlepels amandelmelk.)

===========================================================================================

Gezond en lekker: Havermoutkoekjes met pecan en kokos

Nieuwe smaak
Tony Chocolonely
Wat doe je als je 2 zeer rijpe bananen hebt liggen? Ermee gaan bakken natuurlijk! Vandaag heb ik een nieuwe variant bedacht op de super eenvoudige maar zeer lekkere havermoutkoekjes, geïnspireerd door de nieuwe smaak van Tony Chocolonely, namelijk pure chocolade met pecan en kokos. 
Op zoek naar inspiratie voor Moederdag kwam ik deze tegen en heb 'm gelijk besteld. 

Tsja korting hè, daar ben ik heel erg gevoelig voor. Het woordje SALE of aanbieding heeft ook zo'n magische aantrekkingskracht op mij. Maar dat is een heel ander verhaal, vandaag geen psychologie maar lekkere koekjes met pure ingrediënten :)



Ik had nog steeds 99% cacao chocolade in huis, dat is zó bitter dat het lekkerder is om ergens in te verwerken dan zo op te eten. Ook had ik afgelopen week toevallig een bakje pecannoten gekocht bij de Aldi. Kokosschaafsel heb ik altijd in huis, evenals kokosolie. Het recept was dus zo bedacht!


Ingrediënten:
  • 2 rijpe bananen, geprakt.
  • 100 gram havermout
  • 2 eetlepels kokosschaafsel
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 4 blokjes chocolade 99%, geraspt
  • 1 eetlepel kokosolie, gesmolten
  • handje pecannoten, in kleine stukjes gesneden
  • handje paranoten, in kleine stukjes gesneden
Bereiding:

Meng alle ingrediënten in een grote kom tot een smeuïge massa. Schep met een ijslepel kleine bergjes beslag op de met bakpapier beklede bakplaat en druk deze een beetje plat. Bak deze in ongeveer 20 minuten in de oven op 180 graden. Even af laten koelen, dan worden ze ook wat harder. Je kunt ze enkele dagen bewaren in een luchtdichte doos (als je dat lukt!).




Ik ben zo benieuwd wat R. er van vindt! Handig, zo'n inwonende testpeuter. Hij vond de vorige editie zeer geslaagd, ik geloof dat we met z'n tweeën binnen 1 dag alle koeken opgekauwd hadden.

P.S. Oh, ik ben zó trots op mijzelf, ik heb de Tony's reep al sinds woensdag in huis en hij zit nog steeds dicht. Wilskracht, niet? Of zelfkastijding, haha. Het is maar hoe je het bekijkt ;)

==========================================================================================

Gezond en lekker: Bananenbrood met vijgen en noten

Bananenbrood, want een cake kun je het niet echt meer noemen omdat ik de tarwebloem vervangen heb door tarwemeel. Maar het is nog steeds een erg lekker en gezond tussendoortje, maar ook lekker als ontbijt of lunch. Het vult ook (veel) meer dan het originele recept van mijn bananencake.

 Ingrediënten:
  • 100 gram havermout
  • 70 gram tarwemeel
  • 1 zakje (2 theelepels) bakpoeder
  • 3 bananen
  • 3 eieren
  • handje gemengde noten (pistache, amandel, cashew, pecannoten)
  • handje rozijnen
  • handje gewelde vijgen, in stukjes gesneden
 Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden
Prak de bananen totdat de stukjes weg zijn en roer de eieren er doorheen. Voeg de havermout, tarwemeel en bakpoeder toe en roer dit goed door.
Voeg dan de noten, rozijnen en vijgen toe, even mengen en schenk dit in een met bakpapier gevuld cakeblik (scheelt invetten én is het er makkelijk uit te pakken).
Bak het brood gaar in 45 tot 50 minuten op 180 graden, even af laten koelen op een rooster en eet smakelijk!



============================================================================================

Gezond en lekker: Havermoutkoekjes 2.0

Ik hoor al van meerdere mensen dat ze de havermoutkoekjes gemaakt hebben en dat deze zeker in de smaak vallen! Ook online kom ik meerdere varianten tegen op het originele recept. Eigenlijk blijft deze steeds hetzelfde, namelijk havermout en banaan, het verschil zit hem in de extra's die je toevoegt.

Ik ben dol op kokos, dus toen ik varianten met kokos tegenkwam moest ik dat natuurlijk ook zelf een eigen draai aan geven. 
Kokos en chocolade zijn een gouden combi vind ik, daarom heb ik wat chocolade geraspt en erdoor gedaan. 99% chocolade is om te eten wel érg bitter, wat dan weer als voordeel heeft dat je niet in één keer de volledige reep opeet. Het smaakt echt heerlijk in deze koekjes.

Ingrediënten:
  • 2 rijpe bananen, geprakt.
  • 100 gram havermout
  • 1 à 2 eetlepels kokosschaafsel
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 4 blokjes chocolade 99%, geraspt
Bereiding:

Meng alle ingrediënten in een grote kom tot een smeuïge massa. Schep met een ijslepel kleine bergjes beslag op de met bakpapier beklede bakplaat en druk deze een beetje plat. Bak deze in ongeveer 20 minuten in de oven op 180 graden. Even af laten koelen, dan worden ze ook wat harder. Je kunt ze enkele dagen bewaren in een luchtdichte doos (als je dat lukt!).


=========================================================================================

Gezond en lekker tussendoortje: Frisse notenblokjes

Notenblokjes met citroen

Deze notenblokjes zijn een fris tussendoortje omdat er een laagje citroen overheen zit. De te gekke groene kleur krijgen ze door de chemische reactie tussen de kurkuma en de citroen.

Ingrediënten:

De onderkant
  • 275 g dadels
  • 75 g havermout
  • 50 g walnoten/cashewnoten

Het citroen laagje
  • 9 el kokosolie
  • het sap van een halve citroen
  • 1 el citroenzest (dat is geraspte schil v.e. citroen)
  • 2 el honing
  • 1,5 tl kurkuma (poeder)
  
Zo maak je het:
Mix de dadels met de noten en de havermout goed door elkaar totdat je een deegbal hebt. Je kunt hier eventueel een keukenmachine voor gebruiken. Maar als je zachte dadels gebruikt is een vork ook afdoende.

Neem een bakblik bedekt met bakpapier of een schaal met bakpapier waarin je de dadeldeeg verspreid tot ongeveer 1,5 cm dik. Verwarm nu een pan met de kokosolie zodat deze vloeibaar wordt. Voeg hierbij het citroensap, de citroen zest, de honing en de kurkuma en roer alles goed door elkaar heen.

Giet dit over het dadeldeeg heen en zet dit weg in de koelkast zodat het hard wordt. Laat het ongeveer een uurtje staan. Snij in blokjes en you are ready to go!

Gevonden op www.havermoutje.nl

==========================================================================================

Gezond en lekker: Havermout-banaankoekjes



De meest gezonde, makkelijkste en lekkerste koekjes die er maar zijn én die je ook nog eens supersnel klaarmaakt van maar 2 ingrediënten! Geschikt als ontbijt, lunch, tussendoortje, voor in de broodtrommel naar school, etc.

Ingrediënten:

2 rijpe bananen
100 gram havermout

Optioneel: Stukjes pure chocolade, gedroogd fruit (tutti frutti), rozijnen, appel in stukjes, kaneel, kokosschaafsel, cacaonibs, cranberries, noten etc. Keuzes genoeg!

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Prak de bananen fijn met een vork en roer de havermout er doorheen. Beleg een bakplaat met bakpapier of vet een bakplaat in en schep het mengsel in hoopjes op de bakplaat. Na 20 minuten zijn je koekjes klaar en kun je genieten (zonder schuldgevoel)!

Voor meer koekjes gewoon de hoeveelheid verdubbelen ;)

==========================================================================================

Gezond en lekker: Suikervrije carrot cake muffins

Het is voorjaarsvakantie in het noorden van het land. Dat betekent op koude dagen als dit dat je vast tijd hebt om met de kinderen iets lekkers te gaan bakken. Lekker hoeft niet per sé een suikerbom te zijn, neem nou dit makkelijke recept om overheerlijke en gezonde muffins te maken. Gezellig en goed bezig, wat wil je nog meer?

Ingrediënten voor 12 muffins:

  • 150 g geraspte wortel/bospeen
  • 175-200 g banaan = 2 bananen, afhankelijk van de grootte
  • 125 g gemalen havermout
  • 2 eieren
  • 80 ml zonnebloemolie/kokosolie
  • 20 ml ahornsiroop
  • 2 tl bakpoeder
  • 20 g fijngehakte walnoten
  • 20 gram rozijnen
  • kaneel
Bereiding:

Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180 graden Celsius.
Rasp de wortels handmatig of door middel van een keukenmachine (véél sneller) in dunne reepjes/sliertjes.
Prak de bananen tot er een smeuïg geheel ontstaat.
Maal de havermout vlokken tot havermoutmeel en doe dit in een kom.
Voeg aan de havermout de eieren, zonnebloemolie, bakpoeder en banaan toe en meng dit met een lepel goed door elkaar (of eventueel met een mixer).
Voeg als laatste de wortel, rozijnen en walnoten toe aan het mengsel en roer dit goed door
Verdeel het deegmengsel over de 12 muffinvormpjes en bak ze in 30 minuten gaar op 180 graden Celsius.
Let op: ze worden niet heel droog aan de binnenkant, omdat de banaan de muffins smeuïg houdt. Als je tussentijds wil kijken of de muffins al gaar zijn met bijv een satéprikker, onthoud dan dat deze er niet heel droog uit zal komen.

==========================================================================================

Gezond en lekker: Chocolademousse (of -ijs!)


En weer had ik een avocado gekocht op de markt maandag, inmiddels weer bijna 2 weken verder moest ik toch echt eens gaan bedenken wat ik er nu mee wilde gaan maken.
Ooit had ik ergens gelezen dat je met slechts 3 ingrediënten, namelijk banaan, avocado en cacao een erg lekker toetje kunt maken. Na een zoektocht op internet waar ik heel veel verschillende varianten op dit recept gevonden heb ben ik aan de slag gegaan met dit heerlijk romige mengsel als resultaat! => => => => =>

Men neme:
  • 1 avocado
  • 2 bananen
  • 3 eetlepels cacao
  • 1 eetlepel honing
  • scheutje (magere/kokos/soja etc) melk
Schil de avocado, haal de pit eruit en doe het vruchtvlees in de blender. Doe de bananen, cacao, honing en melk erbij en zet de blender aan, totdat het één egale bruine massa is.

De melk is trouwens omdat mijn blender het mengsel anders niet aan kon. Ik dacht eerst dat de blender het loodje had gelegd, totdat vriendlief zich ermee ging bemoeien en opmerkte dat het mengsel ook wel eens gewoon te dik kon zijn :)

Nou is dit al erg lekker en ook voldoende als toetje voor 2 personen, dus als je, zoals ik, dit alleen moet opeten, zet dan de andere helft in de vriezer, dan heb je de volgende dag heerlijk chocoladeijs!

Even 5 minuten op aanrecht laten staan voordat je het gaat opeten, goed omroeren en maak het af met frambozen, blauwe bessen en kokosschaafsel.

Nog lekkerder dan de mousse vond ik!











===========================================================================================

Gezond en lekker: Chocoladecake

Deze week heb ik enorm veel trek in chocolade, dus besloot ik om van de bananencake een chocoladecake te maken. Het experiment is goed gelukt vind ik, dus ik deel graag het recept :)

Ingrediënten:
  • 3 bananen
  • 3 eieren
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 80 gram havermout
  • 3 eetlepels (rauwe) cacao
  • handje hazelnoten
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • 8 medjoul dadels, in stukjes
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 eetlepel cacaonibs
  • evt. 1 eetlepel honing of agavesiroop
Bereiding:

Prak de bananen en roer de eieren erdoor. Voeg de havermout en het bakmeel toe, goed doorroeren. Voeg de cacao toe, zorg dat dit goed opgenomen wordt. Voeg tenslotte de kokosrasp, noten, dadels, cacaonibs en rozijnen (en honing als je het wat zoeter wilt hebben) erdoor en doe het in een bakblik (bekleed met bakpapier, scheelt je invetten en pak je hem er gemakkelijk uit). Bak de cake gaar in plusminus 50 minuten op 180 graden (ik heb zelf een heteluchtoven).

Eet smakelijk!

==========================================================================================

Gezond en lekker: Bananencake 2.0

Heerlijk zeg, zo'n bananencake, maar variatie is het toverwoord dus varieer ik graag met ingrediënten.
De basis blijft hetzelfde: 3 à 4 bananen en 3 of 4 eieren, afhankelijk van de grootte. In plaats van zelfrijzend bakmeel kun je ook volkorenmeel met een eetlepel bakpoeder gebruiken, het wordt dan wat meer broodachtig qua structuur.
Maar vooral met de extra's kun je enorm veel combinaties maken, denk aan verschillende soorten noten als walnoten, hazelnoten, pistachenoten, pecannoten etc.
Cranberries, rozijnen, pruimen, vijgen, tutti frutti, blauwe bessen, frambozen, geraspte appel, dadels, kokos, lijnzaad, chiazaad, cacao, cacaonibs, pure chocolade in stukjes: De mogelijkheden zijn haast eindeloos.

Ik heb nu zo'n ontzettend lekker combinatie gevonden, dat ik deze toch op wil schrijven om het vaker te kunnen maken. Ik vergeet nogal vaak dingen de laatste tijd ;)

Hij ziet er niet alleen fantastisch uit (kleurrijk is ie hè?), hij smaakt ook erg goed. Ook het testpanel (C. en R.) was het met mij eens.

Ingrediënten:
  • 4 bananen
  • 3 eieren
  • 100 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr. havermout
  • 1 el lijnzaad
  • 3 eetlepels gemalen kokos
  • 2 handjes blauwe bessen
  • 1 handje pistachenoten
  • 8 medjoul dadels, in stukjes
Bereiding:

Prak de bananen en roer de eieren er doorheen. Voeg de havermout en het bakmeel toe en roer het goed door. Voeg dan de kokos, dadels, lijnzaad, pistachenoten en blauwe bessen door en bak dit in 50 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Even af laten koelen op een rooster.

==========================================================================================

Gezond en lekker: Noten-dadelrepen

NotenreepjesNotenreepjes te koop in de supermarkt bevatten meestal hoge concentraties suiker. Vaak onder diverse schuilnamen, zoals fructosestroop. Ook de biologische notenreepjes zijn in de meeste gevallen extra gezoet. 

Deze noten-dadelreepjes zijn gelukkig vrij van suiker, honing of andere zoetmiddelen. Toch hebben ze wel een lekkere zoete smaak door het gebruik van dadels. Dadels zijn niet alleen heerlijk zoet, maar ook nog eens supergezond. 
Zo zitten ze boordevol gezonde vezels, vitamines, mineralen en fytonutriënten. Ook is dit zoete vruchtje rijk aan vitamine C en B, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Met name het vitamine B-complex is goed vertegenwoordigd; essentieel voor een goede gezondheid. 
De gezamenlijke uitwerking op je gezondheid van dit clubje vitamines is enorm; ze zorgen voor energie, een goede spijsvertering, een gezonde huid, mooi haar, sterke nagels, het bestrijden van rimpels en het boosten van je weerstand.
De dadel is vanwege zijn hoge voedingswaarde een goed alternatief voor het gebruik van geraffineerde suiker om koekjes en taarten te zoeten. Wel bevat dit vruchtje een hoge concentratie fruitsuikers. Eet ze daarom in combinatie met gezonde vetten of eiwitten, zoals in deze dadelreepjes. Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Vezels, eiwitten en vetten vertragen namelijk de snelheid waarmee suiker in de bloedbaan wordt opgenomen. 

Dit recept vond ik op de site van www.healthylicious.nl, het is Raw, vegan & vrij van suiker, zuivel, granen en gluten.

Ingrediënten:
  • 175 gram gehakte, rauwe noten en pitten naar keuze
  • 175 gram medjoul dadels
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • 2 eetlepels hennepzaad
Bereiding:

Ontpit de dadels en maal in een keukmachine tot een dikke, plakkerige pasta. Hak de noten in grove stukjes. In dit recept hebben we pistachenootjes, walnoten, hazelnoten, paranoten en zonnebloempitten gebruik. Kneed de gehakte noten met je handen door de dadelpasta. Bekleed een kleine vierkante schaal met een groot stuk bakpapier en laat het papier over de randen vallen. Verdeel de notenpasta gelijkmatig over de bodem van de schaal en leg er weer een bakpapiertje overheen. Zo kan je het deeg goed verdelen en stevig aandrukken zonder je handen plakkerig te maken. Haal het bovenste bakpapiertje weg en strooi er kokosraps en hennepzaden overheen. Pak het bakpapier aan beide kanten vast en til de  notenplak voorzichtig uit de schaal. Snij de plak met een scherp mes in 8 reepjes.

Tips:
  • Verpak ze individueel in bakpapier in zodat je ze makkelijk kan meenemen. 
  • Voor de afwisseling kan je ook rauwe cacao nibs, chiaseeds of goji bessen toevoegen.
  • In een luchtdichte doos blijven ze zeker een week lekker.
==========================================================================================

Gezond en lekker: Worteltjestaart!

Een heerlijke taart is een worteltjestaart. Dat is echt mijn favoriet, maar helaas ben ik de enige thuis. 
In dit recept wat ik vond op de site vanwww.eetgoedvoeljegoed.nl is het gezoet met banaan en rozijnen in plaats van suiker.
Dit is een vrij groot recept, maar je kan hier bijvoorbeeld een flinke hoeveelheid cupcakes van maken , dat ga ik zeker doen. Kan ik ze invriezen en er een flinke tijd mee vooruit! De taart blijft heerlijk smeuïg en zacht, tot wel een week na het maken.
  
Ingrediënten:
  • 450 gram amandelmeel
  • 2 tl Keltisch zeezout
  • 1/2 tl Baking soda
  • 1 el kaneel
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 60 ml druivenpitolie of gesmolten kokosolie
  • 2 rijpe bananen, geprakt
  • 60 ml appeldiksap of 40 ml ahornsiroop
  • 5 grote eieren
  • 300 gram wortels, geraspt
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram walnoten, gehakt
Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Neem een ruime kom en meng hierin het amandelmeel, zout, baking soda en specerijen.
Kluts in een maatbeker de eieren los met de olie en appeldiksap en schenk dit bij het amandelmeel.
Als het beslag redelijk goed gemengd is, roer je de geraspte wortels, geprakte bananen, rozijnen en walnoten door.
Neem een ruim bakblik (30cm doorsnee of 30cm in het vierkant) en bekleed dit met een velletje bakpapier.
Zet het in de oven en bak in 40 minuten gaar of tot er een tandenstoker of mes schoon uit komt.
Laat een uur afkoelen en smeer er een frosting over.
Bewaar het in een luchtdichte doos in de koelkast.
  
Cream Cheese frosting
  • 200 gram Monchou op kamertemperatuur
  • 6 el agave of honing
  • 6 el room
Meng met een handmixer of in de keukenmachine met de garde (o.i.d.) de Monchou met het zoet en de room tot er een mooie, gladde frosting ontstaat.
Smeer met een mes op de taart of op je cupcakes.
  
Marshmallow Frosting
  • 100 ml honing of agave
  • 2 eiwitten
Neem een steelpan en verwarm hierin de agave of honing tot het bubbelt.
Draai het vuur laag en laat het ongeveer 5 minuten zachtjes koken tot de kleur verandert van licht-goud tot karamel kleur.
Neem een ruime kom en klop hierin de eiwitten stijf. Je kan hier uiteraard ook de keukenmachine voor gebruiken.
Laat nu, terwijl de machine op langzaam staat, de hete honing of agave er voorzichtig in lopen totdat het goed gemengd is.
Bewaar in de koelkast maximaal 24 uur.

=========================================================================================

Gezond en lekker: Superfood truffels

Superfood Balls (Christmas Recipe)Een gezonde variant op de o-zo-lekkere truffels, makkelijk te maken en snel klaar. Het mooie aan dit recept is dat je je favoriete superfood kunt toevoegen, dus kijk wat je in je keukenkastje hebt staan en aan de slag!

Ingrediënten:
  • 1 kop walnoten
  • 1/4 kop pepitas (gepelde zonnebloempitten)
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 1/3 kop cacaopoeder
  • 12 - 15 ontpitte medjool dadels
  • kokosrasp (om de ballen in te rollen)
Bereiding:
Doe de walnoten en pepitas in de blender (of keukenmachine) totdat het fijne kruimels zijn. Voeg de chiazaad en cacao toe en blend tot het gemengd is. Voeg dan de dadels toe, een voor een, en meng het goed. Maak er balletjes van en rol ze door de kokosrasp. Bewaar ze in de koelkast tot gebruik! Enjoy :)

============================================================================================

Gezond en lekker: caramelblokjes met chocola

Raw Caramel Slice (Recipe)
Dat ik nu vooral suikervrij en gezond eet betekent niet dat ik geen lekkere tussendoortjes meer eet, juist eerder het tegenovergestelde! Ik heb altijd wel een bananencake klaar staan en ook de vegan brownie is ontzettend lekker en heb ik nu al meerdere malen gemaakt.
Daar komt denk ik nog een recept bij: caramel blokjes. Ziet er goddelijk uit op de foto, ik ga het zeker binnenkort proberen. Zoals je al kunt zien aan de ingrediënten is dit een behoorlijke caloriebom, niet te vaak eten dus ;)

Ingrediënten

Bodem:
  • 1 kopje dadels
  • 1/2 kopje amandelen
  • 1 eetlepel kokosolie
Caramel:
  • 1 kopje dadels
  • 1/2 kopje kokosolie
  • 1 1/2 eetlepel tahin (sesampasta)
  • 1/2 kop ahornsiroop
  • 1 kop cashewnoten (geweekt in water 1 uur lang)
  • 1/3 kop water
Chocoladelaag:
  • 1/4 kop kokosolie
  • 1/4 kop ahornsiroop
  • 1/4 kop cacaopoeder
Bereiding

Bodem: Doe de dadels, amandelen en amandelen in de blender (of keukenmachine) totdat het fijne kruimels zijn. Doe dit in een bakblik, druk goed aan en zet in de diepvries.

Caramel: Doe de dadels, kokosolie, tahin, ahornsiroop, cashewnoten en water in de blender en mix totdat het een gladde textuur is. Giet op de bodem en zet dit weer in de vriezer.

Chocoladelaag: Doe de kokosolie, ahornsiroop en cacao in een steelpan en laat het op een laag vuurtje smelten en roer totdat het op een chocoladesaus lijkt (duurt een paar minuten). Giet deze laatste laag op de caramel (zorg ervoor dat de caramel goed hard is voordat je de saus erop giet) en zet het een uur in de diepvries.

Na een uur het bakblik uit de diepvries halen, in stukjes snijden en bewaren in de koelkast in een luchtdichte bak.

===========================================================================================

Gezond en lekker: Granola repen

Je zou denken dat wanneer je een mueslireep koop in de supermarkt, dit een gezonde keuze is als tussendoortje. Helaas blijkt het overgrote deel van de merken veel suiker in de mueslirepen te stoppen, het is dus helemaal niet zo gezond als ik dacht. Gelukkig zijn er online genoeg recepten te vinden om dit zelf te maken. Deze vond ik op Chickslovefood en hij klinkt erg lekker!

Ingrediënten (voor 8 kleine repen):

- 175 gram havervlokken
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels kokossuiker (bruine suiker of meer honing kan ook)
- 1/2 eetlepel kaneel
- snuf zout
- 1 ei
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels rozijnen
- 2 eetlepels noten (wij hebben hazelnoten en pecannoten gebruikt)
- 4 eetlepels kokos

Bereiding:

- Verwarm de oven op 175 graden.
- Doe 150 gram havervlokken in een keukenmachine en maal dit tot meel.
- Voeg vervolgens de snuf zout en de kaneel hier aan toe en meng even goed door elkaar.
- Strooi dit mengsel in een kom en zet weg.
- Doe dan de boter en de suiker in de keukenmachine (een mixer werkt ook!). Meng dit goed door elkaar.
- Voeg de honing, het ei en een eetlepel water toe en meng dit tot een glad mengsel.
- Doe dit mengsel vervolgens bij je havermeel-mengsel. Roer alles goed door elkaar.
- Roer op het laatst de rozijnen, noten en kokos erdoor heen.
- Vet een vierkante ovenschaal of cakeblik in en schep je mengsel hierin.
- Verdeel en druk het mengsel over de bodem.
- Zet het in de oven en bak het in zo’n 25 minuten mooi goudbruin.
- Haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen. Ze zijn namelijk nu nog wat slap, maar eenmaal afgekoeld zijn ze harder en kun je ze goed snijden.
- Snijd of breek mooie stukken, neem een lekkere kop thee en geniet van je home made granola-reep!

Tip: Niet zo dol op noten of kokos? Gedroogd fruit, zaden of chocolade-stukjes werken ook. Maak dus je eigen favo!
============================================================================================

Gezond en lekker: Brownie met kokos

Easy vegan brownie, eet smakelijk!Dit recept kwam ik tegen op de site van chickslovefood.nl, hij klinkt erg goed en ik ga hem zeker één dezer dagen maken. Geweldige naam alleen al hè, Chicks love food. Staan vele fantastische recepten op, echt het nemen van een kijkje meer dan waard!Maar goed, een gezonde brownie dus die goed voor je is door het gebruik van verschillende superfoods, een opsomming: 
  • (rauwe) cacao: Zit vol met vitamines, mineralen en antioxidanten en niet te vergeten het geluksstofje fenylethylamine dat ook nog eens stressverlagend werkt. Dé reden om elke dag chocolade te eten! Kies dan wel zo puur mogelijk natuurlijk, hoe hoger het cacaopercentage, hoe minder suiker en dus bitterder de smaak, maar ook hoe beter het voor je is. Aan de smaak is te wennen trouwens, kan ik vertellen uit eigen ervaring. Waar ik vroeger erg gelukkig werd van BonBonBloc wit praliné is dat mij tegenwoordig te zoet en verkies ik een stuk pure chocolade, van 80% of meer.
  • De kokosolie zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel door de gezonde vetten die het bevat.
  • De dadels en het kokosrasp zitten boordevol vitamines, mineralen en vezels.
There we go!Ingrediënten:
  • 1 kopje blanke hazelnoten (ongeveer 50 gram)
  • 2 kopjes ontpitte dadels
  • 3 eetlepels (rauwe) cacao poeder
  • 3 eetlepels kokosrasp
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie
Bereiding:
- Gooi de hazelnoten als eerste in je blender of mix het in een kom met een staafmixer.
- Snijd de dadels ondertussen in kleinere stukken.
- Als de noten zijn fijngemalen voeg je de dadels, het cacaopoeder en 2 volle eetlepels kokosrasp toe in de blender, mix het tot er een egale massa ontstaat.
- Nu verwarm je een eetlepel kokosolie totdat deze goed vloeibaar is geworden en voeg deze bij het brownie mengsel.
- Mix alle ingrediënten met de kokosolie nog een keer goed door.
- Schep het brownie mengsel in een schaal of afgesloten bakje en laat het minstens 2 uur in de koelkast hard worden.
- Zijn de 2 uur voorbij? Tijd om de brownie in vierkante stukken te snijden. Besprenkel de bovenzijde met het overgebleven kokosrasp en eet smakelijk!

Tips:
- Wil je de brownie zoeter hebben? Gebruik dan nog een kopje rozijnen bij de ingrediënten.
- Of kun je niet genoeg krijgen van chocola, en heb je de brownie graag crunchy? Voeg dan nog wat eetlepels cacao nibs toe aan het mengsel, voordat je het over de schaal verdeeld.

===========================================================================================

Gezond en lekker: Chocoladewortelcake (suikervij!)

headerchococake

Klinkt verrukkelijk, ik ben een enorm fan van carrotcake én een chocoholic, dus deze cake ga ik zeker binnenkort maken! Ter afwisseling op de bananencake, alhoewel ik daar nog steeds niet flauw van ben én ook toch nog steeds weer lekkere variaties op weet te bedenken :)

Benodigdheden:

  • 130g wortelen
  • een handvol noten
  • 160g speltbloem
  • 50g cacaopoeder
  • 1 theelepel bicarbonaat
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 3 eieren
  • 130ml ahornsiroop

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil en rasp de wortelen. Meng de speltbloem, cacaopoeder, bicarbonaat en bakpoeder in een kom. Klop de eieren op met de ahornsiroop en voeg het mengsel toe aan de droge ingrediënten. Voeg de geraspte wortel toe en meng grondig. Doe het deeg in een met bakpapier beklede bakvorm voor brood. Garneer met de walnoten.
Bak in de oven gedurende 40-45 minuten. Om te controleren of de cake klaar is, prik je erin met een lange houten prikker. Haal hem er na 5 seconden uit. Als er geen cake aanhangt, is de cake klaar; als er nog vochtige cake aanhangt, zet de cake dan nog even in de oven. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de bakvorm voor je hem eruit haalt.

===========================================================================================

Gezond en lekker: Osawacake


Deze cake met Japans klinkende naam is echt een Nederlands recept, deze variant komt van de website van Rens Kroes. Ik ben gek op m'n bananencake, maar ga dit toch zeker ook een keer maken.

Ingrediënten:
  • 200 gram zilvervliesrijst

  • 125 gram speltmeel

  • 9 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
  • 150 gram hazelnoten
  • 2 eetlepels kokosolie 

  • 150 gram rozijnen

  • 6 gedroogde abrikozen of vijgen in stukjes

  • 180 ml biologische diksap (appel)
  • 100 gram havermout
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 2 ½ eetlepels kaneelpoeder

  • 1 theelepel zeezout


Week de rozijnen twintig minuten in water. Spoel de rijst schoon en kook het gaar. Ondertussen vet je een cakevorm in met kokosolie. Verspreid ¾ van de sesamzaadjes in de vorm (ook de zijkanten). De noten rooster je even op hoog vuur. Als de rijst gaar is meng je het met de rest van de ingrediënten tot een plakkerige massa (niet te droog, maar ook niet te vloeibaar). Doe het mengsel in de vorm en druk het goed aan. Strooi de overgebleven sesamzaadjes over de bovenlaag. De cake bak je in een voorverwarmde oven op 180 graden in 45 minuten gaar.

===========================================================================================

Gezond en lekker: Bananencake (suikervrij)

Als het even kan eet ik graag suikervrij en zo puur mogelijk. Ik ben m'n voorraadkast aan het leegmaken, ik wil zoveel mogelijk gaan koken zonder pakjes en zakjes.

Nou kwam ik op de site van www.flairathome.nl een recept tegen voor een suikervrije bananencake welke mij erg lekker leek, ik heb hem meteen gemaakt. Het viel ook bij mijn jongste zoon enorm in de smaak, wat voor mij toch wel een goede graadmeter is. Als een peuter het met smaak opeet is ie goed gelukt vind ik! Mijn stiefvader, moeder en oma hebben ook geproefd en waren het unaniem eens: heerlijk, vult goed en de suiker wordt niet gemist.

Ik maak de cake inmiddels 2 tot 3 keer per week, het is ontzettend makkelijk, ik heb de ingrediënten standaard wel in huis en het is ook gewoon heel erg lekker! Ik experimenteer met verschillende ingrediënten, hieronder het recept wat mij tot nu toe het meeste bevalt.
Het is erg voedzaam, vult goed en is behalve als verantwoord tussendoortje ook zeker als ontbijt of lunch te gebruiken.



Ingrediënten:

- 3 rijpe bananen
- 3 eieren
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram havermout
- 1 tl kaneel
- handje walnoten
- handje dadels

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Prak de bananen fijn in een kom. Voeg de eieren toe en meng dit goed door elkaar.
Voeg vervolgens de havermout, zelfrijzend bakmeel en kaneel toe, goed mengen.
Snij de dadels in stukjes en voeg deze samen met de walnoten toe aan het beslag.
Meng alles goed door elkaar en giet dit in een ingevet bakblik.
45 tot 50 minuten in de oven en klaar is je overheerlijke én gezonde tussendoortje.


Tip #1: Andere ingrediënten die ook erg lekker zijn erin:
- rozijnen
- hazelnoten
- blauwe bessen
- eetlepel honing (als je geen dadels gebruikt, dadels zijn echt al zoet genoeg)
- pistachenoten

Tip #2: Gebruik bakpapier in de cakevorm, kun je je cake er in 1 keer makkelijk uithalen én is het invetten van het bakblik niet nodig!

Tip #3: Klop de eieren met een vork luchtig voor een meer luchtige cake, ik heb ontdekt dat dat ook erg lekker is!

Een reactie plaatsen