Gezond en lekker: Diner

Gezond en lekker: Pasta met spinazie-pesto saus en zalm

Heerlijk was de pasta gisteren, een probeersel wat ontzettend goed heeft uitgepakt. Ik heb me voorgenomen om mijn voorraadkast en diepvries eens leeg te gaan maken, daarmee spaar ik geld uit met de boodschappen, gaat er niets meer over datum (niet dat ik daar zo panisch voor ben, een datum zegt mij niet zo veel, je moet vooral je zintuigen gebruiken. Ruikt het niet goed meer, dan gooi ik het weg) en kan ik de pakjes en zakjes helemaal verbannen uit huize T.

Ik had zalm in de diepvries die op moest (ja echt, diepvrieszalm wat op datum was, wij zijn niet echt viseters), sojakookroom wat bijna aan de houdbaarheidsdatum zat en cherrytomaatjes die al wat rimpelig werden. In de diepvries had ik nog spinazie liggen, uien, champignons en pasta heb ik altijd wel in huis dus het recept was snel bedacht.

Ingrediënten:
  • 2 zalmfilets, totaal 250 gram
  • 250 gram pasta (penne, schelpjes, iets waar de saus goed aan hecht)
  • 250 gram diepvriesspinazie
  • 250 gram cherrytomaten
  • 3 kleine rode uien
  • 250 gram champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • pakje (soja)kookroom (light)
  • 2 eetlepels groene pesto
  • peper en zout (en chilipoeder) naar smaak
  • olie om in te bakken
  • evt. Parmezaanse kaas
Bereiding:

Kook de pasta al dente.
Ik heb de zalmfilets wel ontdooit van te voren, dat hoeft in principe niet. Dep de zalm droog en bestrooi met peper.
Verhit een scheutje olie in de koekenpan en bak de zalm in ca. 4 minuten per kant gaar.
Verhit wat olie in een wokpan, pers de teentjes knoflook uit en fruit dit aan in de olie. Snipper de ui en bak glazig in de olie.
Snij de champignons in kwarten en voeg toe aan de wok. Bak ze enkele minuten. Was de cherrytomaten, halveer ze en voeg toe aan de wok. Bak even mee. Voeg dan de spinazie toe, roer door totdat het ontdooid is. Voeg de kookroom en pesto toe en verwarm dit enkele minuten. Voeg dan zout, peper en eventueel chilipoeder toe (ik kook praktisch altijd zoutloos en gebruik kruiden, maar raad nu wel aan ook zout te gebruiken).
Giet de pasta af als dit al dente is en voeg toe aan de wok. Doe het vuur uit en roer het goed door.
Serveer met de zalm en eventueel wat Parmezaanse kaas.

Tip:
  • Ook zonder zalm smaakt het heerlijk, dan heb je een lekkere vegetarische pasta. Laat je de kaas achterwege is het een veganistische pasta.
============================================================================================


Gezond en lekker: Pompoen-zoete-aardappelschotel met geitenkaas (vega)



Een makkelijk te bereiden ovenschotel en perfect passend bij de herfst. Heerlijk is de combinatie van het zoete van de bataat en pompoen en het ziltige van de geitenkaas!

Ingrediënten:
  • 1/4 fles pompoen
  • 1 zoete aardappel
  • snufje zout en peper
  • 1 handje rucola
  • 30 gram geitenkaas
  • 1 ui
Bereidingswijze:
Begin met het voorverwarmen van je oven op 200 graden.
Schil de pompoen en zoete aardappel en snijd ze in blokjes. Snijd de ui in halve ringen.
Vet een ovenschaal in met een beetje olie en doe de blokjes pompoen en zoete aardappel en de uienringen in de schaal. Voeg vervolgens een scheutje olie en een snufje zout en peper toe. Meng goed door elkaar en verkruimel de geitenkaas erover.
Zet de pompoen-ovenschotel voor ongeveer 40 minuten in de oven. Serveer de pompoen-ovenschotel met wat rucola.

Ruim voldoende voor 1 persoon, koolhydraat-arm en lekker zoet. Een goed gevonden combinatie!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gezond en lekker: Stoofpeertjes, maar dan suikervrij!

Heerlijk en in de herfst van eigen bodem: Stoofpeertjes! Het vergt wat voorbereiding en vooral veel geduld tijdens de bereiding, maar het is alle moeite waard als het op je bord ligt. Mijn comfortfood bij uitstek met dit gure weer.

Ik ben dol op stoofpeertjes, maar heb het zelf nog nooit gemaakt. Nu de peertjes overal in de aanbieding zijn (deze week bij de Albert Heijn bijvoorbeeld €1,19 voor een kilo) vond ik het tijd worden om zelf een een poging te doen. Uiteraard wel suikervrij, maar of dat ook net zo lekker ging worden..? In de recepten die ik online vond werd tussen de 75 tot 200 gram suiker gebruikt, behoorlijk wat.

Ik ben gaan experimenteren en moet zeggen dat het ontzettend goed gelukt is! Ik heb ahornsiroop gebruikt als vervanger voor geraffineerde suiker omdat het een karamelachtige smaak heeft én het ook goed tegen verhitting kan, in tegenstelling tot honing bijvoorbeeld.



Mijn recept voor suikervrije peertjes:

  • 1 kilo peertjes, geschild en in vieren gesneden
  • 1/2 fles rode wijn (dus 375 ml)
  • water
  • 5 el ahornsiroop
  • 1 kaneelstokje
  • kruidnagel 4 losse of 1 tl gemalen
  • laurierblad 2 stuks
  • kardemom 1 tl
  • citroenschil 2 reepjes
Doe de peertjes in de pan, schenk de wijn erbij. Vul de pan nu verder met water totdat de peertjes net onder staan.
Voeg de ahornsiroop, kruidnagels, laurier, kardemom, kaneel en citroenschil toe en breng dit aan de kook.
Laat dit een uur op een zacht vuurtje stoven. Als je erg ongeduldig bent zoals ik, na 40 minuten vond ik ze ook gaar genoeg ;)

Lekker met gestoomde krieltjes

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bulgursalade met vijgen en geitenkaas (vega)


Omdat de combinatie van vijgen en geitenkaas zo vreselijk lekker is (en omdat ik nog een half pakje geitenkaas had liggen) ben ik verder gaan experimenteren en heb ik besloten om dit in een salade te verwerken. Ook dit gerecht is weer zeer goed gelukt.

Het is een lauwwarme salade met gebakken groentes, bulgur/couscousmix, vijgen en geitenkaas geworden. Aanrader!

Ingrediënten:

  • 1 zakje bulgur mix van Zonnatura (of 100 gram bereide bulgur of couscous)
  • 60 gram zachte geitenkaas
  • 4 vijgen
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 4 champignons
  • basilicum
  • olie om in te bakken
  • Nog zonder de gebakken groentes.
    Zo had ik het eerst, maar vond het nog zo kaal,
    er miste toch nog iets :)
  • balsamicoazijn
Bereiding:

Bereid de bulgur volgens de verpakking. Verhit de olie in een pan, snij de ui in ringen, paprika en champignons in stukken en bak dit totdat ze gaar zijn. Ik hou van pittig en kruid de groentes met chilipoeder en peper.
Snijd de vijgen in zessen of achten. Was de basilicum. Ik had kleine blaadjes en heb ze heel gelaten, je kunt ze natuurlijk even snijden.

Doe de bulgur in een schaal, de geitenkaas er bovenop en meng de gebakken groentes erdoor. Dan de vijgen en basilicum toevoegen, wat balsamicoazijn erover sprenkelen, nog wat peper erover strooien, even husselen en klaar is je heerlijke feestmaal!

Ruim voldoende voor één als maaltijd, met wat brood erbij is het ook genoeg voor twee. Ik ben helaas thuis de enige die dit lust ;)

Iemand nog een idee wat ik met de rest van de vijgen kan doen? :D






---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gezond en lekker: Snelle couscous met kip en groenten


De oosterse keuken doet het goed in huize Tromp, alleen de kinderen willen niks van rijst weten, gelukkig heb ik altijd wel een restje pasta in de diepvries staan voor dat soort dagen.
Couscous is vriendlief wat minder fan van, de eerste keer dat ik het maakte vond hij het net op sneeuw lijken. Dus.. Dat kon beter.



Vanavond voor een tweede keer gemaakt, dit keer had het ook de goedkeuring van W., we hebben er met veel smaak van gegeten. Nu heb ik het niet met pakjes en zakjes gemaakt zoals de vorige keer, maar zelf een smaakcombinatie bedacht die erg goed gelukt is!

Het is simpel te maken, binnen een kwartiertje heb je het op tafel staan.
Ook was het relatief goedkoop, de courgette kostte me vanmiddag €0,49 en de paprika €0,59, een blikje tomatenblokjes is €0,42. De tagine pasta kocht ik bij de AH voor €0,50 (opruimbak), de harissa bij de Lidl voor €0,89. Een pak couscous eigen merk heb je voor rond een euro, kipfilet koop ik vaak bij de AH wanneer het afgeprijsd is en bewaar ik het tot gebruik in de diepvries :D

Ingrediënten:

  • 1 pak couscous
  • 250 gram (biologische) kip
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 1 blik tomatenblokjes
  • beetje olie om in te bakken
  • 2 eetlepels tagine pasta (al'fez, bij AH gekocht)
  • harissa naar smaak
Bereiding:

Bereid de couscous volgens de verpakking.
Bak de kip bruin en gaar in de olie. Snij de ui, paprika en courgette in stukken. Fruit de uit eerst mee totdat dit glazig ziet, voeg dan de courgette en paprika toe. Bak dit enkele minuten mee. Voeg de 2 eetlepels tagine pasta en een eetlepel harissa toe, roer het er goed doorheen en voeg dan de tomatenblokjes toe. Laat dit enkele minuten stoven om de smaken goed te laten mengen en de courgette zacht en gaar is.
Maak de couscous los met een vork, roer dit door de saus en klaar is je heerlijke couscousschotel.

Tip:
  • Voeg voor wat meer pit nog wat extra harissa toe.
  • Wanneer je net als wij flink wat over hebt, is het lekker om het de volgende dag te eten met een blik kikkererwten er doorheen. Dat scheelt me mooi weer een dag koken ;)




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gezond en lekker: Maaltijdsalade met quinoa, tonijn en appel

Ik had nog wat quinoa/bulgurmix over van mijn maaltijdsalade, ik heb er een dag kabeljauw en gebakken groentes bij gegeten en vandaag heb ik er weer een maaltijdsalade mee bereid. Het is ook best simpel te maken en zo lekker! Gewoon in porties invriezen, ideaal.

Vandaag had ik zin in vis, ik had nog een blikje met tonijn staan en een enorme hoeveelheid eieren die ook wel eens op moeten, de keuze was dus niet erg moeilijk.
Gekookte eieren en tonijn vind ik een heel goede combi (neem nou een salade niçoise, daar vind je deze combi ook, verrukkelijk!), een appeltje erbij voor wat frisheid en een lekkere pittige dressing; klaar!



Ingrediënten:
  • 70 gram gekookte quinoa(/bulgurmix van Artisan grains)
  • 2 gekookte eieren
  • zakje slamix à 75 gram (ik had rucola/snijbiet/lollo rosso, want afgeprijsd bij AH)
  • 1 blik tonijn in water
  • 1 klein appeltje
  • honing/mosterd dressing
Bereiding:

Doe de sla in een kom. Snij de eieren in vieren, de appel in blokjes en voeg toe aan de sla. Laat de tonijn uitlekken en voeg toe aan de sla. Dan de quinoa erbij (gewoon koud is erg lekker bij deze salade, maar lauwwarm kan natuurlijk ook), dressing naar smaak toevoegen, even roeren en klaar!

Ik heb kant en klare dressing gebruikt omdat ik die nog in huis had, deze was niet suikervrij. Zelf maken is natuurlijk nog veel beter, vandaag ging ik voor snel ;)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gezond en lekker: Maaltijdsalade met quinoa, bulgur en gerookte kip


Een heerlijke combinatie deze maaltijdsalade! Fris door de bosui en paprika, zout en hartig door de gerookte kip en de quinoa-bulgurmix geeft het net wat extra bite en maakt dat het goed vult.
Dit is weer typisch een gevalletje wat-heb-ik-nog-in-huis-salade die verrassend goed lukte.



Ingrediënten:

  • zakje veldsla, 75 gram
  • 1/2 gerookte kipfilet, dat is ca. 100 gram
  • 1 rode paprika
  • 1 bosui
  • 70 gram gekookte quinoa(mix) (ik gebruikte 1/3 van het pakje Artisan grains tomato quinoa-bulgur mix)
  • 1 eetlepel olijfolie (met basilicum)
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
Bereiding:

Bereid de quinoa(mix) volgens de verpakking. Ik heb 1/3 van de mix gebruikt, 1/3 staat in de koelkast en ga ik vanavond een andere salade mee bereiden, 1/3 heb ik ingevroren. Handig om al gare quinoa klaar te hebben voor een snelle maaltijd.

Doe de veldsla in een kom. Snijd de paprika in blokjes, de bosui in ringen en de kipfilet in reepjes en voeg toe aan de veldsla. Doe de quinoa erbij.

Meng de olijfolie met de balsamicoazijn en giet dit over de salade. Even husselen en klaar is de maaltijdsalade!

Zo makkelijk is het om zelf een maaltijdsalade te maken, ik was altijd van het gemak en kocht vaak een bak kant-en-klare maaltijdsalade. Het zelf maken kost je wel wat meer tijd, je weet ook precies wat er in zit en dat is mij die extra tijd zeker wel waard!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gezond en lekker: Boekweitpannenkoeken


Pannenkoeken, dat is een maaltijd dat het hele gezin graag lust (en die maaltijden zijn erg schaars in huize Tromp), dus die maak ik regelmatig. Normaal heb ik wel pakken pannenkoekenmeel in huis, zo'n pak waar je alleen maar melk en eieren hoeft toe te voegen, lekker makkelijk dus. Maar die waren op vandaag. En dat moet toch beter kunnen?

Ik heb boekweitmeel in huis en er lag mij iets van bij dat je daar ook heel lekkere pannenkoeken mee kunt maken. Dat is dus helemaal waar! Je kunt de tarwebloem gewoon 1 op 1 vervangen voor boekweitmeel, je kunt ook een combinatie van de twee maken. Ik ga voor alleen boekweitmeel vanavond en gebruik hiervoor mijn variant op het recept dat ik vond bij uit Pauline's keuken.


Ingrediënten voor ca. 12 stuks:
  • 200 gr. boekweitmeel
  • 4 eieren
  • 600 ml melk (ik gebruikte plantaardige melk, rijst/soja)
  • Snuf zout
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl bourbon vanille poeder
  • Olie om in te bakken (kokosolie)

Bereiding:

Meng het boekweitmeel met een snuf zout, de kaneel en de vanillepoeder.
Voeg de eieren één voor één toe en klop er met een garde een kleverige bal van.
Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren totdat er een gelijkmatig beslag ontstaat zonder klontjes. Het moet een beslag worden dat als een lint van je garde loopt, is het nog te dik, voeg dan wat extra melk toe.

Laat een koekenpan goed heet worden. Vaak mislukt de eerste pannenkoek, omdat de pan dan nog niet heet genoeg is.
Verhit een klontje boter of scheutje olie in de pan.
Verdeel een lepel beslag over pan en beweeg je pan heen en weer zodat het beslag mooi verdeeld is.
Verdeel je toppings over de bovenkant van de boekweitpannenkoek, kies bijvoorbeeld voor plakjes appel, een handje rozijnen en een tl kaneel, of voeg een handje geraspte kaas toe.
Als de bovenkant droog is en er kleine luchtbelletjes ontstaan kan je de pannenkoek omkeren. Doe dit met een spatel.
Bak de boekweitpannenkoeken op een middelhoog vuur aan weerszijden licht bruin.
Serveer ze meteen, hoewel ze koud ook erg lekker zijn.

Met appel in plakjes en rozijnen meegebakken

Tip: 
  • Maak direct een hele stapel, dan kun je er de volgende dagen ook nog van eten.
Het juryoordeel:

Het was heerlijk, de kinderen hebben er heerlijk in gesmuld en zagen geen verschil. 
Vriendlief vroeg meteen wat er anders aan was, omdat ze iets donkerder van kleur waren, haha! Ook vond hij het iets droger dan de normale pannenkoeken, maar de smaak was prima.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gezond en lekker: Fairtrade noedels met kip en broccoli

Een aantal maanden geleden heb ik een heel mooie fairtrade goodiebag besteld bij Flair, gisteren heb ik een heerlijk wokgerecht gemaakt met twee producten uit deze box, namelijk de noedels en de woksaus. Ik heb de groentes gebruikt die ik nog in huis had, het is een zeer goede en geslaagde combinatie geworden!


 Ingrediënten:
  • 250 gram biologische kip, in blokjes
  • 1 stronk broccoli
  • 1 rode ui
  • 1 gele paprika
  • 200 gram champignons
  • 1/3 flesje woksaus, soy ginger
  • 250 gram noedels
  • scheutje sesamolie
  • chilipoeder naar smaak
  • 1 eetlepel kokosolie
Bereiding:

Zet een middelgrote pan op met water, breng dit aan de kook. Snij de broccoliroosjes van de stam en was ze goed. Doe ze in de pan met kokend water en kook 4 minuten.

Verhit een eetlepel kokosolie in een wokpan en doe de kip erin. Kruiden met chilipoeder wanneer je van pittig houdt en bak de kip gaar en bruin.

Schep de broccoliroosjes uit de pan met een schuimspaan en doe de noedels in de pan met kokend water. Kok ze gaar in 3 minuten.


Snij de ui en paprika in blokjes en fruit deze in de wok. Snij de champignons in plakjes en voeg dit toe aan de wok, bak ze gaar in circa 2 minuten. Voeg dan de broccoliroosjes en ongeveer 1/3 van de fles woksaus toe (op de fles staat dat je de complete fles gebruikt voor een maaltijd voor 4, maar ik vind dat veel te veel, met 1/3 van de fles heb je ook de heerlijke smaak van de saus, maar veel minder suiker. Want er zit helaas wel rietsuiker in de woksaus), verwarm dit een paar minuten. Roer het scheutje sesamolie erdoor.


Giet de noedels af en voeg dit toe aan het kip/groentemengsel. Even doorroeren en klaar om te serveren! Mijn vriend was erg onder de indruk van deze combinatie en heeft 3 (!) keer opgeschept. Zeer geslaagd dus kan ik wel stellen :D

Tip:

  • Strooi wat cashewnoten erover voor een extra bite.
  • Wanneer je zoals ik van scherp eten houdt, strooi dan nog wat extra chilipoeder erover.
  • Ook lekker met rijst in plaats van noedels natuurlijk.
  • Ik heb zoveel groentes gebruikt dat dit ook prima zonder de kip had gekund, maar mijn vriend houdt erg van vlees.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Simpel en lekker: Zelf pizza maken met bio pizza mix van in2bake


Heerlijk waren de pizza's die ik gemaakt heb met de biologische pizza mix van in2bake. Verkrijgbaar bij de jumbo, voor €2,99. Je hoeft alleen maar water aan de mix toe te voegen, van de hoeveelheid deeg kun je met gemak 2 pizza's maken. Handig!
Zonder rare overbodige toevoegingen, de ingrediënten bestaan uit: Bio tarwebloem, Bio Italiaanse kruiden, gist en zout. Het deeg zelf is dus ook al gekruid, echt een aanrader.




Ik heb dus twee pizza's gemaakt met 1 verpakking, 1 voor mijn zoons en 1 voor mijzelf. Ik ben wel heel erg blij dat ik nu een keukenmachine heb, het deeg moet namelijk 20 minuten lang gekneed worden(!).


Voor de kids een margherita:

  • 1/2 van het pizzadeeg
  • 1/2 blik tomatenblokjes
  • geraspte belegen kaas
  • Parmezaanse kaas
  • basilicum
  • oregano

Voor mijzelf een rijkelijk met groentes en kaas belegde pizza (als ik alleen ben eet ik meestal vegetarisch):


  • 1/2 van het pizzadeeg 
  • 1/2 blik tomatenblokjes
  • rode ui, in ringen
  • 1/2 groene paprika, in reepjes
  • geitenkaas 
  • Parmezaanse kaas
  • rode pesto
  • gegrilde paprika op olie
  • zongedroogde tomaten op olie
  • kappertjes
  • oregano
  • basilicum
  • chilipoeder (ik hou nou eenmaal van scherp eten)

De pizza moet een kwartier in de oven, ik raad je wel erg aan om bakpapier te gebruiken, anders is de kans groot dat hij vast blijft plakken aan het rooster. Dat is mij de eerste keer gebeurd. Maar hij was er niet minder lekker om.

Tomatenblokjes uit blik het ik gebruikt als basis, wanneer je deze prakt en kruidt met Italiaanse kruiden is dit een prima basissaus. Goedkoop en vrij van suiker etc.

Ik heb gewoon gekeken wat ik nog in de (koel)kast had liggen, zo kom ik vaker op verrassende combinaties, ook deze was weer erg goed gelukt, one to remember! 
Ik ga dit zeker vaker maken, de vrijdagavond is daarvoor uitermate geschikt, mijn wederhelft houdt niet van pizza, mijn zoons en ik absoluut wel.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gezond en lekker: Simpele pittige spaghetti met spek


Wij zijn dol op pasta en eten dat ook minstens één keer per week. Dit is een gerecht waarbij ik zeker weet dat mijn oudste zoon ook eet, met een beetje geluk eet hij het het zelfs zelfstandig, zo lekker vindt hij het. Wel moet het pasta met rode saus zijn, een roomsaus weigert hij. 
Omdat ik wel eens wil afwisselen én er tot mijn schrik achter kwam dat pastasaus ook gewoon behoorlijk wat suiker bevat maak ik het het liefst zelf, die saus.
Dit is een variatie, die ook nog eens snel klaar is, op de standaard tomatensaus met gehakt. Geïnspireerd op een recept uit de Allerhande, aangepast naar mijn eigen smaak.

Ingrediënten:
  • 300 gram (volkoren) spaghetti 
  • 300 gram gerookte spekjes
  • 1½ tl chilivlokken 
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 500 g gezeefde tomaten (pakje)
  • 250 g romaatjes (of een blik tomatenblokjes)
  • 125 g geraspte harde kaas (bijvoorbeeld Parmezaanse kaas) 
Bereiding:

Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak het spek in 8 min. uit. Laat met 1 el bakvet in de pan. Voeg de uiensnippers toe en fruit de ui, totdat ie glazig eruit ziet.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Voeg ondertussen de chilivlokken en gezeefde tomaten toe aan het spek en laat 5 min. op middelhoog vuur koken.
Halveer de romaatjes en voeg ze met de helft van de kaas toe aan de saus. Meng de spaghetti erdoor en bestrooi met de rest van de kaas. Serveer direct.

Tips:

Lekker met fijngesneden platte peterselie. 
Champignons vinden we ook altijd erg lekker door de pastasaus, als ik die toevallig in huis heb gooi ik dat er ook altijd wel door, evenals paprika in kleine stukjes. Hoe meer groentes in de saus, hoe beter wat mij betreft!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gezond en lekker: Wokgroentes met zoete kip en rijst

Een wokgerecht is altijd goed hier in huize Tromp, het is snel gemaakt met wat groentes, rijst, kip en woksaus. Het is ook relatief gezond, toch stoort het me dat ik zo snel naar de woksausjes grijp, dat moet ik toch ook zelf wel kunnen maken?

Nou en of ik dat kan, ik heb gisteren geëxperimenteerd en het resultaat was echt heerlijk! Zeer geslaagd met de producten die ik al in huis had, ik ben er zo trots op dat ik het graag met jullie deel. Want het is niet alleen goedkoper om zelf een saus te maken, het is ook een stuk gezonder én je weet precies wat er in zit. Mijn variant is (geraffineerde) suikervrij, maar wel lekker zoet.

Ik ben vergeten een foto te maken, maar eigenlijk is het ook niet nodig, maak het gewoon en laat je overtuigen ;)

Ingrediënten:

  • 400 gram wokgroenten (ik had oosterse wokgroenten van Jumbo, met prei, rode ui, witte kool, rode paprika en paksoi, wel heb ik het nog iets fijner gesneden)
  • 200 gram taugé
  • 200 gram (biologische) kipfilet in blokjes
  • (biologische) (zilvervlies) rijst
  • 4 eetlepels honing
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 3 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
  • 1 eetlepel gehakte knoflook
  • 1 theelepel gehakte rode peper
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • chilipoeder naar smaak voor iet meer pit
  • 1 eetlepel kokosolie
Bereiding:

Kook de rijst volgens de verpakking.
Verhit de kokosolie in de pan, bak de kipfilet bruin en voeg de gehakte knoflook en rode peper toe. Voeg dan de roerbakgroentes toe, enkele minuten wokken en de taugé toevoegen. Wok dit nog even, totdat de taugé zachter is.
Zet het vuur uit, voeg de honing, citroensap en sesamolie toe en roer het goed door. Strooi de sesamzaadjes en peterselie erover, roer nogmaals door en serveer met de rijst.

* Ik gebruik biologische kip, daar zit meer smaak aan dus heb je er minder van nodig. Qua prijs kom je dan op hetzelfde uit als wanneer je een pond normale kipfilet koopt.
* Gemak dient de mens, voorgesneden roerbakgroentes die in de aanbieding zijn (of als je bij de AH bent, afgeprijsd) vind ik een prima alternatief voor alle groentes heel kopen en dan maar een deel ervan te gebruiken.
* Let op de rijst die je gebruikt, het wokken is in enkele minuten wel klaar, maar ik had een beetje de verkeerde rijst gepakt. Deze variant moest namelijk 25 minuten koken en nog 10 minuten nagaren. Beter de verpakking lezen dus de volgende keer. Ik gebruik zilvervlies(pandan)rijst en gebruik omdat dit meer vult dan witte rijst maar de helft van het pak, dat is dus goedkoper én beter voor je lijf.
* Ik gebruik kant en klare citroensap, in zo'n geel flesje. Citroenen heb ik niet standaard in huis.
* Gehakte knoflook en gehakte peper koop ik in een knijpfles. Handig!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Een reactie plaatsen