Gezond en lekker: Zelf granola maken


Het is eigenlijk heel erg simpel om zelf granola of cruesli te maken. De basis bestaat altijd uit haver, noten en zaden. De rest van de aankleding kun je helemaal zelf bedenken en mee variëren. Beetje yoghurt en vers fruit erbij zoals banaan of blauwe bessen en klaar is je gezonde ontbijt! 

Wat ik ook fijn vind door het zelf te maken is dat ik weet wat er in zit, zo komen er bij mijn variant geen verborgen suikers in, iets wat me met in de winkel gekochte cruesli nog wel wil gebeuren.

De granola basics op een rijtje:
  • Gebruik als basis (onbewerkte) havervlokken, ongeveer 150 gram. Gewoon zo'n pak van €0,40 van de supermarkt kan ook, dan wordt het iets minder knapperig.
  • Combineer met je favoriete (onbewerkte en ongezouten) noten. Denk aan walnoten, hazelnoten, pistachenoten, amandelen, cashewnoten, paranoten en pecannoten. Ook zo’n 150 gram.
  • Dan je favoriete zaden of pitten. Zoals bijvoorbeeld lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, pijnboompitten, quinoa, hennepzaad. Zo’n 50 gram.
  • Hou je van kokos? Dan voeg je ook nog 50 gram kokosvlokken of geraspte kokos toe.
  • Voor het zoete kleverige meng je met honing, ahornsiroop of agavesiroop. Ongeveer 4 eetlepels.
  • Beetje vet erbij in de vorm van plantaardige olie of kokosolie. Zo’n 3 eetlepels.
  • Als laatste nog wat specerijen. Denk aan kaneel, gember (of gembersiroop) en kardemom. Een klein snufje nootmuskaat doet ook wonderen. En onbewerkte cacaopoeder erdoor is helemaal te gek. Kaneel en cacao mag je flink mee strooien (denk aan een volle theelepel, of 2) met de andere doe je wat voorzichtiger.
Dit alles gooi je bij elkaar in een bak en meng je goed. Vervolgens schep je het op een met bakpapier bekleed bakblik en schuif je ‘m 15-25 minuten in de oven op 175 graden. Schep het tussentijds altijd 2 keer door, zodat alle kanten gelijkmatig geroosterd worden. Als je houdt van een goed geroosterd smaakje, laat het bakblik dan vrij lang in de oven staan. Vind jij het na 15 minuten wel genoeg, haal dan het bakblik er gewoon vast uit. Laat het vervolgens afkoelen en schep goed door zodat je geen klonten hebt.
Na het afkoelen komen de laatste stappen:
  • Voeg er gedroogd fruit aan toe naar smaak. Dat kunnen rozijnen, cranberries, abrikozen en pruimen zijn. Maar ook bijvoorbeeld gedroogde stukjes banaan, ananas, mango of ander tropisch fruit. Pas dan wel op dat je de onbewerkte versie hebt, zonder toegevoegd suiker.
  • Pak een grote weckpot en schep hier je granola in over. Als het goed is kun je hier zo’n 1 tot 2 weken mee verder en daarna is het weer tijd voor een nieuwe batch.
Hieronder alvast wat ideeën voor de granola mix, er zijn online bijzonder veel recepten te vinden, iedereen maakt natuurlijk zijn eigen variant. Voor mij wel belangrijk is dat het geraffineerde suiker-vrij is, dat is de variant van Nigella Lawson bijvoorbeeld niet.

Francesca’s granola
granola met hazelnoten
- 150gr havervlokken
- 75gr hazelnoten
- 75gr amandelen
- 75gr gepofte quinoa
- 50gr lijnzaad
- 4el vloeibare honing
- 3el gesmolten kokosolie
- 1 volle tl (gerookte) kaneel
- 1 flinke snuf kardemom
- na het roosteren voeg ik nog rozijnen en gevriesdroogde frambozen toe.

Ingrediënten voor een pot vol
100 gr havermout
75 gr quinoa vlokken
50 gr hazelnoten
50 gr pompoenpitten
50 gr rozijnen
3 el maple syrup
2 el zonnebloemolie (of kokosolie)
1 tl kaneel


95 g hazelnoten
6 el honing
6 el zonnebloemolie
300 g havermout
55 g geraspte kokos
100 g pompoenpitten
150 g gedroogde cranberry's


125 gram havervlokken 
75 gram amandelmeel of fijngehakte blanke amandelen
25 gram kokosvlokken
50 gram gedroogde cranberries
50 gram (blauwe) rozijnen
100 gram vijgen
100 gram para noten
100 gram walnoten 
25 gram pompoenpitten
25 gram zonnepitten
30 gram lijnzaad
1 volle theelepel kaneel
1,5 volle theelepel cacaopoeder
50 gram maple syrup
4 volle eetlepels water

Reacties